Påskrusning till godishyllan

Till påsk boomar godisförsäljningen. Merparten av de 13,8 kilo varje svensk köper årligen konsumeras nu. Ica Kvantum i Uppsala sjudubblar sin försäljning och Karamellkungen tvingas sätta in en mindre armé av extrapersonal för att hinna med.

Uppsala2005-03-24 00:00
Varje mataffär med självaktning har i dag en väl tilltagen avdelning för sötsaker i grälla färger. Självplock har slagit igenom på bred front, även till påsk. För handeln är påsken den största godishelgen. Coop Norden säljer för 1,2 miljarder kronor om året. Sex procent av det går nu.
—Lösgodis bara boomar, säger kategorigruppchef Kenneth Solstrand.
Ica Kvantum i Uppsala mer än sjudubblar sin försäljning. Normalt brukar butiken sälja två ton i veckan.

Mest lösgodis
—Men under påsken säljer vi femton ton. Det mesta är vanligt lösgodis. Det har tagit över. Man vill ha valfrihet att blanda sin egen mix. Vi säljer allt mindre godispåsar, säger Thomas Gäreskog, butikschef vid Kvantum.
I dag har Kvantum bara ett tiotal mer "påskspecifika" produkter, företrädesvis ägg med olika chokladfyllningar. Det som säljs mest är så kallade skumägg, ett färgglatt påskägg med blank yta och en tjockare form av skum inuti.
Hos godisgrossisten Karamellkungen i Stockholm är skumägget också den självklara storsäljaren under påsken.

Stark tradition
—Det har funnits mycket länge och trots att många säger att de inte gillar det något vidare så vill få avstå från att ha det till påsk. Vi är väldigt traditionsbundna under storhelgerna, säger vd Morgan Kristoffersson.
Karamellkungen har fyrtio procent av den svenska marknaden för lösgodis och omsätter drygt en halv miljard om året. Arton procent av försäljningen sker till påsk. Det motsvarar 2600 ton lösgodis. För att klara hanteringen måste företaget sätta in en extra arbetsstyrka på 200 personer.
— Vi blir dubblet så många anställda som i vanliga fall, säger Morgan Kristoffersson.

Utvecklingen svajar
Trots påskhysterin har utvecklingen på godismarknaden börjat svaja under senare år. År 2004 skedde ett generellt konsumtionsfall på fem procent. Lösgodis klarade sig dock undan med ett nollresultat. Morgan Kristoffersson tror att raset beror på den diskussion om socker och fetma som pågått under senare tid.
För handeln ger dock inte påskgodiset några stora vinster. Oftast ligger kilopriset under femman för ett hekto.
—Det är ingen affär för oss. Men billigt godis lockar kunder och är en del i våran marknadsföring till påsk, säger Thomas Gäreskog vid Kvantum i Uppsala.

Fakta


Så mycket godis äter vi
Svenskens totalkonsumtion år 2003 var 124 000 ton. Det motsvarar 13,8 kilo per person. Av våra grannar äter danskarna mest godis, i genomsnitt 15,9 kilo per person. Därefter kommer tyskarna med 13,9, norrmännen med 12,9 och finländarna med 12,5 kilo per person.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om