Påskpyssel på lekterapin
När Pixel hälsar på hos sjukhusets lekterapi är det påskpyssel som gäller. Här finns allt man kan behöva för att göra påsksaker: gipsfigurer, flirtkulor och massor av färg.
Matilda Nilsson målar en äggkopp. Bakom till höger gömmer sig Angelica Porsin.
Foto: Nina Leijonhufvud
I ett hörn framför en datorskärm sitter Karl-Emil Nilsson, snart sex år, från Uppsala. Han spelar Pettson och Findus i trädgården. Det gör han nästan varje gång han är här. Hans lillasyster Matilda Nilsson är tre år och målar en gipsanka svart.
- Det är en ljusstake. Eller kanske en äggkopp, säger Matilda när hon har funderat lite.
Eftersom det snart är påsk finns det olika gipsfigurer med påskmotiv att måla. Matilda har redan målat flera figurer: ett hjärta och en mus. Hennes mamma målar en påskhare grå.
Pysselsakerna finns framme
Eftersom det är påskpysselvecka står det en vagn med pysselgrejor framme. Där finns allt man kan behöva: papper av olika slag, mallar till tuppar och hönor, pärlor, fjädrar, flirtkulor och gipsfigurer.
Ebba Sellberg från Uppsala får hjälp av pappa Mattias att sätta fast fötterna på kycklingen hon gör. Sedan ska de blå ögonen limmas fast. Det är lite dåliga ögon, tycker Ebba, för de fastnar inte riktigt på kycklingen. De vill snarare fastna på hennes fingrar.
I ett annat rum finns det saker att göra för barn som är lite större. Där finns dataspel, tv, dvd och instrument att spela på.
— Ska jag visa dig sinnesrummet och sjukrummet? frågar Ebba, som nu far förbi på en sparkcykel.
I sinnesrummet finns det en säng och en gungstol att sitta i. Här kan man lyssna på avslappningsmusik och titta på diskobollen i taket eller någon av alla läckra lampor som lyser och glittrar. Eller så kan man leka i bollhavet. Bollarna är vita och liksom självlysande och golvet under bollarna ändrar färg. Ebba slänger sig i och plöjer runt med armarna bland bollarna.
Rummet intill sinnesrummet är sjukrummet. Därinne finns några olika dockor som man kan leka doktor med, precis som med Ebbas favorit, dockan Ville. Man kan sätta dropp i dockornas armar, man kan kolla blodtrycket, man kan sticka nålar och ta blodprov. Med dockorna kan barnen göra sådana där saker som läkarna kanske ska göra med barnen sedan. Och då har de redan fått prova och se hur det går till.
Onsdagar är bakdagar
På onsdagar brukar de baka på lekterapin och det vill Ebba gärna vara med på.
- Jag har blivit ganska duktig på att baka, säger hon.
Angelica Porsin från Åkers styckebruk är 14 år. Efter nästan två veckor i sjukhussängen orkar hon nu åka ned till lekterapin i rullstol. Nu sitter hon och målar på gipsbokstäver. Det är skönt att få se sig om efter alla dagar i sjuksalen, tycker hon. Och snart är det dags att åka hem. Hon ser nöjd ut när hon berättar det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!