Påskpyssel i Solvillan

Vid ett soligt fönster på Uppsala Waldorfförskola i Hågaby står ”årstidsbordet” dekorerat till påsk. Här finns byttor med riktigt gräs och knoppande ris i en vas prytt med färglada ägg och fladdrande fåglar, vaktade av mjuka bruna påskharar.

påskpyssel på Waldorfförskola.tovad kyckling

påskpyssel på Waldorfförskola.tovad kyckling

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2011-04-21 10:05

Barnen på avdelningen Vildäpplet, som håller hus i Solvillan i Hågaby, har slagit sig ned vid ett stort bord för att göra påskpynt. De ska göra ägg av ull och fåglar av papper. I en skål ligger ull i glada färger och mitt på bordet ligger en hög silkespapper.
Det rytmiskt återkommande är viktigt inom waldorfpedagogiken, årstidernas växlingar, dagens och veckans rytm. Barnen får till exempel baka bröd en bestämd dag i veckan om de vill. Men det är helt okej om de vill leka i stället.

Barnen skapar koncentrerat. Jakob Backlund klipper sitt ritpapper i tunna flikar. Sabina Fridell och Smulan, Elvira Rahme, ritar. Minna Roberntz klipper ut sin gröngula fågelkropp. En av fröknarna, Theresia Helmkamp, hjälper henne att få skåran lagom stor där vingarna ska träs igenom. Det går bättre att klippa den om man viker fågelkroppen lite mjukt på mitten.

Mattis Normark Momqvist vill hellre göra ullägg.
– Vilken färg vill du ha, undrar den andra förskolläraren, Jaana Cottman.
Och Mattis Normark Momqvist pekar på den himmelsblå ulltotten i skålen med ull. Jana Cottman instruerar honom i hur han ska göra med såpvattnet och ullbollen. Det gäller att rulla den i händerna som en bulle.
– Titta, mina fingrar blir bubbliga, säger Mattis och visar alla de löddriga fingrarna i luften.

Minna Roberntz börjar måla sin fågel med de honungsdoftande bivaxkritorna i gult och grönt på andra sidan också. Bivax är ett typiskt material inom waldorfpedagogiken, där man strävar efter att barnen ska få jobba med så naturliga material som möjligt. Jaana Cottman visar också små bivaxplattor i olika färger som blir mjuka då man har dem i händerna en stund. Sedan kan man forma dem, ungefär som med modellera.
– Vi brukar egentligen inte pyssla så mycket. Barnen har mest fri lek och leken går före allt. Men vi erbjuder regelbundet den här typen av aktiviteter, säger Jaana Cottman.

Hon berättar att klossar och skynken är de mest populära sakerna att leka med på Vildäpplet. Barnen bygger gärna kojor och de gillar att hälsa på hönsen och kaninerna som finns på gården också. De få leksaker som finns är alla i naturmaterial.

Mattis är nu färdig med sitt ullägg och går vidare till annat bord där han börjar låtsasbaka. Jakob har fått hjälp med att hänga upp sin blåvingade fågel och styr istället kosan mot trätåget. Men de tre flickorna sitter kvar och fortsätter göra fåglar. Fåglarna får vingar i det florstunna silkespapperet. Snart flyger de i en fin diagonal högt över pysselbordet.

Påskpyssel

Ägg att hänga i påskriset

Det här behöver du: kardad ull (finns att köpa i hobbyaffärer), varmt såpvatten, nål och tråd

Gör så här: Ta lite ull och forma den lätt mellan händerna till en boll. Doppa i såpvatten. Fortsätt rulla. När det börjar tova ihop sig kan man rulla hårdare. Doppa lite då och då i såpvattnet. Ta mer ull runt ägget om du vill ha det större. När det är färdig skölj av det ordentligt. Sy fast en tråd att hänga upp det med.

Påskhare

Det här behöver du: kardad ull, såpvatten, en sten, nål och tråd

Gör så här: tova med hjälp av såpvattnet en större boll runt en sten till kropp och en mindre boll till huvud. Sy ihop dem. Tova en platt bit som du klipper ut öron ur. Sy fast dem på huvudet.

Påskfåglar

Material: stadigt papper, kritor, silkespapper, sax, nål och tråd.

Gör så här: rita en fågelkropp utan vingar och färglägg den. Klipp ut fågelkroppen och färglägg andra sidan. Klipp en rektangel av silkespapper och vik den som ett dragspel. Klipp en skåra i fågelkroppen och dra igenom de hopvikta vingarna. Fäll ut vingarna och sy ihop dem högst uppe med en tråd som också blir upphängningsanordning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om