Läsarnas val
Kriminalitet och otrygghet pekas ut av UNT:s läsare som en av de viktigaste frågorna inför valet, enligt den enkät som besvarades av drygt 450 läsare. Därför frågade UNT politikerna:
Hur vill ni minska kriminaliteten och öka tryggheten i Uppsala kommun?
Kent Kumpula (SD):
"Det behövs fler ordningsvakter eftersom polisbristen gör att polisen inte kan upprätthålla lag och ordning på gatorna. Vi vill ha fler trygghetskameror på offentliga platser och i skolor. Vi vill ha tätare oanmälda besök i våra skolor av narkotikahundar, för att säkerställa att narkotika inte hanteras och säljs under skoltid. "
Therez Almerfors (M):
"Vi måste vara hårda mot de hårda och mjuka mot de mjuka. Det handlar om hårda akuta insatser som fler poliser och kameror. Men det handlar också om förebyggande insatser för våra barn så att de klarar skolan. Det handlar om läxhjälp och trygga skolor som gör att man väljer skolan och inte den kriminella banan."
Leia Nordin (Fi):
"Vi behöver långsiktig finansiering av kvinnojourerna och billiga hyresrätter så att du kan flytta ifrån en våldsam partner. Kriminalitet behöver förebyggas med ett starkt föreningsliv så att det finns mer att göra. Elevhälsan måste stärkas, vi ser att lärare larmar tidigt när en elev är på väg att hamna snett men larmet går ingenstans. Och så vill vi utöka kommunens avhopparverksamhet."
Jennie Claesson (L):
"Vi vill satsa på förebyggande arbete och erbjuda grundskoleelever kostnadsfria kultur-, idrotts- och fritidsaktiviteter direkt efter skolan. De ska prioriteras i områden där vi har utmaningar. Att vara bland andra unga som gör saker tillsammans tänker vi förhindrar att man rekryteras av kriminella gäng. Sedan vill vi utveckla samverkan mellan polis, socialtjänst, fritidsverksamhet, förskola och skola. Lärare och förskolepedagoger ser tidigt vilket barn som behöver vad, men medlen eller metoderna finns inte."
Erik Pelling (S):
"Redan i förskolan ser man vilka barn som riskerar att hamna snett, deras familjer behöver få stöttning redan då. Vi behöver vara stenhårda mot kriminalitet, inte minst komma åt de kriminellas ekonomi. Det har varit för lätt att lura välfärdssamhället och vi behöver avsätta resurser på kommunen som förebygger och upptäcker sådant fusk. Vi vill också se fler kommunala ordningsvakter, tredubbla satsningen på mobila väktare och att det ska vara lättare att sätta upp övervakningskameror."
Jonas Segersam (KD):
"Kortsiktigt måste pågående brottslighet lagföras, en uppgift för rättsväsende och polis. Kommunen kan stödja med kommunala ordningsvakter och kameror. På lång sikt måste vi förebygga kriminalitet genom att hindra utanförskap och parallellsamhällen. Tillsammans via skola och socialtjänst i samarbete med civilsamhälle, föräldrar och polis behöver vi befästa de goda värderingar som är grunden i vårt samhälle och öka integrationen."
Ehsan Nasari (C):
"Vi vill stärka samverkan mellan skola, polis och socialtjänst, utöka ordningsvakter och kameror där det behövs samt ha en varaktig och långsiktig närvaro av polisen vid så kallade hotspots, till exempel utsatta områden. För att bryta nyrekryteringen behöver vi säkerställa att skolan har nödvändiga resurser, stärka signalsystemen i skolan för att tidigt upptäcka barn som behöver mer stöd och säkerställa att det finns resurser för kraftfulla tidiga insatser."
Linda Eskilsson (MP):
"Det viktigaste är att stärka familjer och föräldrar tidigt. Vi har varit med och startat familjecentralen i Gottsunda och vill starta fler. Det är viktigt att det finns SFI på familjecentralerna. Skola och en meningsfull fritid är förebyggande: barn måste känna att de har en framtid. Sedan behöver vi jobba med bostadssegregationen, så att vi vågar bygga hyresrätter i nya områden med villor och bostadsrätter."
Tobias Smedberg (V):
"Jobb, skola och bostäder är vaccinet för att förebygga tung kriminalitet. Vi måste stoppa gängens möjlighet att rekrytera, och då behöver vi ge barn och unga hopp om framtiden. Det behövs mer riktade insatser till skolor i utsatta områden. Vi behöver också en politik för full sysselsättning så att alla kan få jobb, samt en storsatsning på bostäder där alla har råd att bo. Vid sidan om förebyggande insatser är det viktigt att skola, socialtjänst och polis får rätt förutsättningar att sätta in alla resurser de har mot de våldsverkande individerna."