Partier vill se lättnader i gymnasielagen

Flera partier kräver nu att ensamkommande som omfattas av gymnasielagen ska få stanna längre eller permanent, även om de inte hittar ett jobb.

Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala, och Mattias Johansson (C), ledamot i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala.

Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala, och Mattias Johansson (C), ledamot i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala.

Foto: UNT Arkiv

Uppsala2020-05-18 07:30

Den nya gymnasielagen klubbades av riksdagen i juni 2018. Nu höjs röster från flera partier att göra avsteg från lagen och låta ensamkommande som klarat sin gymnasieutbildning få förlängt eller permanent uppehållstillstånd, oavsett om de hittar en varaktig anställning inom sex månader eller inte. Detta med anledning av att coronautbrottet försvårat läget på arbetsmarknaden.

Miljöpartiet, som var med och röstade igenom gymnasielagen för två år sedan, har än en gång krävt amnesti för ensamkommande.

– Det handlar om medmänsklighet. De här ungdomarna har börjat rota sig i Sverige, i det läget vill vi inte kasta ut dem. Och nu har läget för ungdomarna förvärrats, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala, om partiets hållning. 

Ni röstade ja till den nya gymnasielagen för två år sedan. Varför har ni ändrat er? 

– Tiderna förändras och det var inte exakt vårt förslag från början. Jag tror man kommer behöva se över beslutet, säger Rickard Malmström.

Centerpartiet, som också röstade för lagen, vill lätta upp regelverket genom att bland annat förlänga tiden för att hitta jobb till ett år.

– Det har med coronakrisen att göra. Det är extremt svårt för den här gruppen att hitta jobb ändå och nu har många tjänster inom bland annat restaurang och besöksnäringen försvunnit vilket drabbat ensamkommande oerhört. Vi ser det som rimligt att de får mer tid att hitta en anställning, säger Mattias Johansson (C), ledamot i arbetsmarknadsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!