Centerpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna var alla ense om att det behöver göras mer för att ställa om, och även kring vissa åtgärder, som att fler solceller behöver sättas upp i Uppsala. Men i andra frågor, som kärnkraftens vara eller icke vara, gick åsikterna isär.
– Den plan som vi har för förnybar el, som vatten- och vindkraft, säger att vi kommer klara omställningen utan kärnkraft. Dessutom är kärnkraft jättedyrt. Vem vill betala extra för att ha kärnkraft i sitt eluttag, frågade Rickard Malmström (MP) publiken.
Men Moderaterna, som är för en utbyggnad av kärnkraften i Sverige, är skeptiska.
– Solenergi och vind- och vattenkraft är jättebra, men räcker inte. Vi behöver även kärnkraften. Vi ska inte ha ett Sverige som står still om det inte blåser. Det finns ett alternativ till att inte kunna dammsuga för att det inte finns tillräckligt med el, och det är Moderaterna, kontrade Therez Almerfors (M).
Ett hundratal gymnasielever befann sig i Fyrisskolans aula för att höra Uppsalas kommunpolitiker debattera kriminaliteten, skolan och klimatet. En av dem var Aron Hall Jobs på teknikprogrammet. För honom är miljöfrågan den absolut viktigaste när han går till valurnorna för första gången nästa år. Det får kosta vad det kosta vill att rädda klimatet.
– Vi borde lägga så mycket vi kan på förnybar energi, det ska inte vara en fråga om vad det kostar rent ekonomiskt, sade han.
En mer lokal fråga lyftes av Lisa Söderlund som går samhällsvetenskapsprogrammet, även hon blivande förstagångsväljare. Hon menar att UL:s skolkort som ges till elever med lång resväg till skolan borde gälla längre än från klockan 04 till 19 som är fallet i nuläget.
– Det borde gå att åka med kortet även under nätter och helger. Sedan tycker jag generellt att de som bor på landet borde kunna resa billigare med kollektivtrafik, sade hon.
Hennes klasskamrater Amine Abolaged och Alva Johnsson anser att debatten var intressant och att de fått bättre koll på var partierna står i olika frågor. Alva Johansson får rösta för första gången i nästa års val och för henne står kriminaliteten högt upp på dagordningen.
– Jag tycker att några partier har bra förslag för att minska brottsligheten, men de snackar mycket utan att det händer något, sade hon.
Det var nittonde gången Fyrisskolan anordnade en kommunpolitisk debatt och enligt Olov Wingård, lärare i samhällsvetenskap som dessutom ledde debatten, är det viktigt för ungdomarna att få en bild av vilka det är som sitter i kommunfullmäktige och hur politiken i Uppsala utformas.
– Förhoppningsvis ökar deras intresse för kommunalpolitik. Det har nästan blivit så att jag som samhällslärare fått mer kunskap om kommunala frågor tack vare debatterna, så det går ju båda vägar, tillade han.
På plats utanför aulan fanns representanter för partiernas ungdomsförbund. Linus Karlén, förbundsstyrelseordförande för Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf), berättar att de flesta samtal han haft med eleverna rört klimatområdet, men att även trygghet och arbetsmarknad har tagits upp.
– Engagemanget var stort och jag tror att nästan alla partier lyckats värva någon ny medlem. Självklart är det roligast om man går med i Cuf, men oavsett vilket parti man engagerar sig i så är det positivt för demokratin och ungdomsrörelsen.