Partier matchar inte väljarna

Var femte Uppsalabo har utländsk bakgrund. Men det märks inte bland Centerpartiets, Miljöpartiets och Folkpartiets politiker. Flera av partierna har också ont om unga kandidater till höstens kommunalval.

Uppsala2010-05-19 09:51

Var femte Uppsalabo, det vill säga 20 procent, har utländsk bakgrund. Men bara sju procent av de politiker som kandiderar till kommunfullmäktige för Centerpartiets räkning har det.
Även Miljöpartiet och Folkpartiet har en avsevärt lägre andel kandidater med utländsk bakgrund än befolkningen i sin helhet. 10 respektive 12 procent av deras kandidater är själva födda utanför Sverige eller har två föräldrar som är födda utanför Sverige.

Kommunalrådet Stefan Hanna (C) förklarar Centerns underrepresentation av kandidater med utländsk bakgrund med att många av partiets medlemmar som har den bakgrunden också är småföretagare.
– Vi har många centerpartister med invandrarbakgrund, men de anser inte att de har tid att kombinera småföretagandet med den tid ett politiskt engagemang kräver, säger han.
Enligt Stefan Hanna spelar kandidaternas bakgrund ingen större roll för innehållet i Centerpartiets lokala politik.
– Vår politik utformas av fler partimedlemmar än de som är valbara till kommunfullmäktige, säger han.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har alla en överrepresentation av kandidater med utländsk bakgrund. I Sverigedemokraternas fall handlar det om två av totalt nio kandidater. Pavel Gamov är en av dem och han tycker inte att det är konstigt trots att partiet står för en restriktiv invandringspolitik.
– Vi vänder oss inte mot enskilda personer utan är öppna för människor som kommer hit och försöker bli så svenska som möjligt.

Vad menar du med svensk?
– Det handlar om att lära sig språket, ta till sig kulturen och skaffa ett arbete, säger Pavel Gamov.
Även när det gäller kvinnorepresentation sticker Sverigedemokraterna ut. Av partiets nio kandidater är bara en kvinna.
– Det är väldigt tråkigt och beror på att många kvinnor inte vågar bli offentliga företrädare för oss eftersom man då blir ifrågasatt. Det är inte riktigt rumsrent att tillhöra oss, säger Pavel Gamov.
Även Centerpartiet har låg kvinnorepresentation. Trots att drygt hälften av alla Uppsalabor är kvinnor är knappt en tredjedel av Centerns politiker kvinnor. Men Stefan Hanna (C) anser inte att politikernas kön har så stor betydelse.
– Det viktigaste är att man tar det politiska engagemanget på allvar. Dessutom vill jag påpeka att tre av våra fem toppkandidater är kvinnor, och det är ju de i toppen som har en reell chans att få inflytande.

Att en femtedel av Uppsalas befolkning är mellan 18 och 30 år märks inte bland partiernas politiker. Sämst är Vänsterpartiet där 12 procent av kandidaterna till kommunfullmäktige är under 30 år. Trots att Vänsterpartiet brukar locka många unga väljare.
Enligt kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) lägger Vänsterpartiet ner mycket jobb på att nominera unga och övertala dem att ställa upp till val, men de är inte intresserade.
– Kanske beror det på kulturen i ungdomsförbundet. Man går inte med i Ung vänster för att göra politisk karriär.
Ilona Szatmari Waldau anser ändå att Vänsterpartiet lyfter fram de frågor som ungdomar prioriterar eftersom partiet har en nära dialog med ungdomsförbundet.
– Samtidigt är det ju så att vilka frågor som hamnar på dagordningen påverkas ganska mycket av vilka som är politiker. Även om man driver partiets politik i alla sammanhang blir det lätt att man driver de frågor som man är mest engagerad i.

Men vad spelar det då för roll om politikerna är socialt representativa för de människor som de är valda att företräda? Det är forskarna oense om, säger Pär Zetterberg som är doktor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.
– En del forskare hävdar att det inte spelar någon roll om politiker är medelålders vita män eller unga invandrade kvinnor, så länge de är representativa för de åsikter som finns i befolkningen.
Men det finns också forskare som anser att politiker bör representera folket utifrån kön, ålder och andra faktorer av rättviseskäl.
Ett annat argument för social representation är att vissa frågor annars inte får den uppmärksamhet som de förtjänar utifrån väljarnas prioriteringar.
– Det resonemanget går ut på att olika grupper har olika erfarenheter och därför prioriterar olika politiska frågor. Många studier visar till exempel att kvinnor lyfter fram andra frågor än män, säger Pär Zetterberg.

Fotnot: Med utländsk bakgrund menas här personer folkbokförda i Sverige som själva är utrikes födda, samt personer som är födda i Sverige med två utrikes födda föräldrar (SCB:s definition).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om