Flexiblare avtal och lönenivåer som ligger klart under en procents löneökning. Det är kraven från Teknikföretagen som är först ut i avtalsrörelsen.
– Flexibiliteten är viktig för att rädda jobben i företagen. Det måste finnas en möjlighet att lokalt komma överens om lägre nivåer för att rädda jobben i de företag som inte har fyllda orderböcker och kanske ligger på marginalen, säger Adriana Otterbeck, rådgivare på region mitt i Teknikföretagen.
Lönenivåmässigt är man orolig för att förlora i konkurrenskraft gentemot andra länder om lönenivåerna blir för höga. Och 2,8 procent, vilket är IF Metalls ingångskrav i avtalsrörelsen, ser de som helt oacceptabelt, även om industrin i dag gynnas av både låga räntor och gynnsamma valutakurser.
– Konkurrenskraften på den globala marknaden är viktig om företagen ska kunna överleva. Och faktorer som valuta och räntor är osäkert över längre tid, säger Adriana Otterbeck.
Från fackets sida delar man inte arbetsgivarnas bedömning. Och även om man räknar med att nå fram till ett avtal utesluter man inte att det kan bli konflikt.
– Vi har sedan decennier en lönepolitik att vi ska konkurrera högt upp i värdekedjan med smarta produkter och produktionsanläggningar. Vi bedömer att konkurrenskraften och sysselsättningen klarar löneökningar som ligger i nivå med dem vi haft de senaste åren, säger Anders Ferbe, förbundsordförande på IF Metall.
Kravet på flexibilitet avfärdar han helt.
– Det är ett förvånande synsätt där man riskerar att få en lönebildning där det enskilda företagets bärkraft avgör hur stor löneökning det ska vara. Det riskerar att skapa en lönekostnadsspiral som slår sönder en reellt fungerande lönebildning, säger Anders Ferbe.
Övriga branscher tittar oroligt på industriförhandlingarna som nu pågår. Man uttrycker också oro över att det i år inte finns någon samordning på LO-sidan av avtalskraven. Ett avtal som blir dyrare än industriavtalet, det man kallar "märket", kan man inte tänka sig.
Inom byggbranschen är man särskilt orolig för konkurrensen av företag som jobbar enligt helt andra villkor. Och här betonar man ännu mer behovet av flexibilitet.
– Det allra viktigaste är att få bort ackordskravet, säger Lars Svensson, vd för SH Bygg.
Men också möjlighet till större lönespridning, där man kan ge lägre löner till mindre kvalificerade hantlangare och högre löner till de som tar ett större ansvar finns på önskelistan.