Stadsträdgården i Uppsala slits orimligt hårt. Trycket från besökarna är så pass stort och kommer att öka i takt med att Uppsala växer. Det framgår av nya parkplanen som lyfter fram behovet av att utveckla befintliga parker.
I parkplanen talas om behovet av fler lekparker och fler grönytor dit allmänheten lättare kan ta sig för att motionera. Planen visar även ingående olika stråk och kulturhistoriskt intressanta parker och promenader i Uppsala.
Gatu- och samhällsmiljönämndens ordförande, Stefan Hanna (C), pekar på befolkningsprognoser: kring år 2050 kan det finnas 150 000 fler invånare som vill utnyttja Uppsalas grönytor och parker för lek och rekreation.
– Det gäller att bevara och utveckla grönområden. Det här dokumentet kommer att vara viktigt att beakta i stadsarbetet.
I parkplanen lyfts innerstaden fram som det område som används av flest kommuninvånare och besökare. På Stadsträdgården är trycket överhuvudtaget mycket stort, därför ser kommunen behov av att utveckla de grönområden som finns söderut längs Fyrisån. Bland annat vill man koppla ihop Stadsträdgården med det parkområde som finns söder om Studenternas idrottsplats och som sträcker sig ner till Kungsängsleden.
– Det växer mycket i Industristaden. Många som bor där kommer att vilja utnyttja våra gröna parker, bland annat Stadsträdgården men även grönytorna söder om den, säger stadsträdgårdsmästare Ingemar Carlsson.
Parker är ett ämne som engagerar Uppsalabor. UNT berättade i går att det kom in närmare 500 namnförslag när kommunen bad om hjälp med att namnge flera parker.
Dijana Djureinovic som passerade förbi Stadsträdgården längs Sjukhusvägen på måndagen, har märkt av att parken slits om somrarna.
– På somrarna är det ganska många som är här. Parken är inte så stor egentligen.
Det finns mycket grönt i Uppsala men inte så många parker, tycker hon.
– Det är parkerna som ger staden en charm. De är jätteviktiga, säger hon ett stenkast ifrån den pågående upprustningen av Lycksalighetens ö i Stadsträdgården.
Som UNT tidigare berättat planeras ett 40-tal nya parker, de flesta i stans ytterområden. Målet är att varje Uppsalabo ska ha max 300 meter eller högst åtta minuters promenad till ett grönområde. När tätorten växer gäller det att utveckla de parker som redan finns, anser Ingemar Carlsson.
– Jag tycker inte att läget är katastrofalt på något sätt, men vi måste värna om de viktiga parkmiljöer som finns. Där vi släpper en grönyta ska vi ha loss så pass mycket pengar att vi kan upprusta andra befintliga parker.