Därför fortsätter regionen att bryta mot skattereglerna

Personalpriset på parkering vid Akademiska innebär att de anställda kan få en skattesmäll på tusentals kronor. Trots att regionen konstaterat att det är en skattepliktig förmån dröjer en lösning.

Björn Larsson, ekonomichef på Region Uppsala, säger att det saknas en teknisk lösning för att förmånsbeskatta parkeringarna vid Akademiska sjukhuset.

Björn Larsson, ekonomichef på Region Uppsala, säger att det saknas en teknisk lösning för att förmånsbeskatta parkeringarna vid Akademiska sjukhuset.

Foto: Robert Gabrielsson/Kid Svedberg/Johan Wahlgren

Uppsala2024-10-12 11:00

Nyheten i korthet

  • Region Uppsala fortsätter att bryta mot skatteregler genom att erbjuda personalen vid Akademiska sjukhuset parkeringsrabatter utan att beskatta förmånen, vilket kan leda till stora skattesmällar för de anställda.
  • Trots att problemet identifierades 2016 har inga åtgärder vidtagits. Regionens ekonomichef, Björn Larsson, hävdar att de saknar en teknisk lösning för att hantera beskattningen.
  • En förändring är på gång, med ett förslag som ska komma upp för beslut i december. Lösningen kan innebära att de anställda som utnyttjar rabatten kommer att förmånsbeskattas.

Redan 2019 konstaterade Region Uppsala att parkeringsrabatten för personalen vid Akademiska sjukhuset måste förmånsbeskattas. Trots att fem år gått sedan utredningen gjordes har inget hänt.

Björn Larsson, ekonomichef på Region Uppsala, säger att regionen saknar en teknisk lösning för att hantera förmånsbeskattningen.

– Vi vet i dag inte vilka personer som utnyttjar parkeringarna, säger Björn Larsson.

Varför har man inte lyckats ta fram ett sådant system på fem år?

– Det blev andra skatteregler under pandemin. Sen har det varit en politisk diskussion om en lösning, säger Björn Larsson.

Borde ni inte följa lagen tills politikerna fattar beslut om en förändring?

– Vår utgångspunkt när vi jobbat med att ta fram en ny modell är att det ska vara en lösning som inte innebär förmånsbeskattning. Men det krävs politiska beslut för att göra en förändring av avgifterna eftersom de är politiskt beslutade, säger Björn Larsson.

Varför är det så svårt att dokumentera vilka som köper de rabatterade p-biljetterna?

– Att förmånsbeskatta ganska många medarbetare kräver en del administration. Jag kan heller inte säga att vi har haft ett politiskt uppdrag att titta på det befintliga systemet.

undefined
För allmänheten kostar det 225 kronor per dygn att parkera i parkeringshuset vid Akademiska sjukhuset. Personalen betalar 28 kronor, vilket innebär en löneförmån enligt skattereglerna.

En förändring är på gång. Tanken är att ett förslag ska komma upp för beslut i december. Enligt Björn Larsson håller man på och utreder flera modeller, bland annat en som innebär att de som parkerar för personalpris får en förmånsbeskattning.

– Men politikerna i den nya majoriteten har inte satt ner foten vilken lösning de vill ha, säger Björn Larsson.

Helena Proos (S) säger att frågan om förmånsbeskattning enligt nuvarande regler är en fråga för förvaltningen.

– Vi har sagt att vi ska säkerställa att vi gör rätt samtidigt som det blir så bra som möjligt för personalen, säger Helena Proos.

undefined
Helena Proos (S) regionstyrelsens ordförande i Region Uppsala, säger att frågan om personalparkeringar ska hanteras.

Enligt Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, ska förmånen värderas till marknadsvärdet. Det är i sin tur skillnaden mellan vad personalen betalar och vad det skulle kosta att parkera bilen utan personalrabatt, antingen på sjukhusområdet eller på gatan i närområdet.

– Det är viktigt att regionen kan visa hur de har räknat när de värderar förmånen, säger hon.

Förmånen för det parkeringskort som personalen kan köpa, med 21 dygnsmarkeringar för 580 kronor, skulle i jämförelse med allmänhetens parkeringspris vid sjukhuset värderas till 4 145 kronor. Det innebär i sin tur en ytterligare skatt på cirka 1 200 kronor för en person som tjänar 35 000 kronor per månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!