– Parkeringsnormen är ett väldigt tydligt hinder för bostadsbyggande. Det ger rent absurda effekter där man anpassar hela bostadsprojekt efter hur man ska lösa parkeringsfrågan, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.
Nämnden har därför fattat beslut om att se över dagens parkeringsnorm. Men något färdigt förslag finns inte ännu.
– Jag kan tänka mig att man har projektspecifika parkeringstal, säger Erik Pelling.
Dagens regler innebär att byggherren måste ordna 0,8 parkeringsplatser per lägenhet som är 2 rum och större och 0,2 platser per lägenhet upp till 1,5 rum och kök.
Kostnaden för detta läggs på alla lägenheter medan de som utnyttjar parkeringarna betalar en kraftigt subventionerad avgift. Kostnaden för att bygga en parkeringsplats i ett underjordiskt garage, vilket är en vanlig lösning, är omkring 500 000 kronor, vilket ger en merkostnad på 400 000 kronor för lägenheter över 46 kvadratmeter eller 2 rum och kök och 100 000 kronor för mindre lägenheter.
I hela kommunen är andelen familjer med bil 45 procent, enligt den kommunala statistiken. Det gör också att det i många områden byggs parkeringsplatser som inte används.
I Rosendal har exploatörerna getts en möjlighet att lösa parkeringskravet genom att köpa in sig i ett parkeringshus. Priset för det har satts till 175 000 kronor per plats. Det ger dock fortfarande en kostnad som belastar alla lägenheter.
– Plan- och bygglagen föreskriver att parkeringen måste lösas. Lägger man det inte på byggherren faller kostnaden på kommunen och då är det skattebetalarna som får stå för kostnaden. Men jag tror personligen att parkeringshus kommer att vara ett rejält kliv framåt, säger Erik Pelling.