Park namnges efter hjälte

Valdemar Langlet är känd för att ha hjälpt många människor att fly undan nazisterna under andra världskriget. På måndagen invigdes en park vid S:t Olofsbron i hans namn.

Namngivningsnämdens ordförande Anna-Karin Westerlund  inviger Valdemar Langlets plats.

Namngivningsnämdens ordförande Anna-Karin Westerlund inviger Valdemar Langlets plats.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2012-12-17 17:10

Valdemar Langlet var en känd journalist och lärare som under många år verkade i Uppsala. När han var 19 år gammal grundade han dessutom Sveriges första esperantoförening. I början av 30-talet bosatte sig Valdemar Langlet i Ungern tillsammans med sin fru Nina där han undervisade i svenska, på universitetet i Budapest.

En av dem som var med och talade under namngivningen av parken var Uppsalabon Adrian Frank, en av eleverna som Valdemar Langlet undervisade i Budapest under 40-talet.
– Jag var bara femton år när jag började ta lektioner i svenska hos Valdemar. Han var en mycket godhjärtad människa och med tiden kom han att bli som en farfar för mig.
I mars 1944 intog tyskarna Budapest och Valdemar Langert blev utsedd till Röda Korsets svenska delegat. Tillsammans med sin fru räddade de sedan tusentals människor från nazisterna genom att utfärda så kallade skyddsbrev.

Under invigningen av parken medverkade bland annat en representant från den Israeliska ambassaden samt Valdemar Langlets barn- och brorsbarn.
– Det känns fantastiskt att parken namnges efter Valdemar som skulle fyllt 140 år i dag. Det är synd att han inte är i livet och kan få ta del av allt det här. Men det känns fint att han fortfarande är aktuell och att folk minns honom, säger Monica Langlet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om