Paret som överlevde Förintelsen

Hur glömmer man bilderna av död och övergrepp om man överlevt Förintelsen? Det var en av många elevfrågor till överlevarparet Dina och Jovan Rajs vid deras besök på Valsätraskolan. Svaret: De glömmer man inte.

Elsa Syed , Amanda Bergkvist, Klara Söderberg Nyhem och Johan Ahlsén, tyvkte att paret Rajs berättelse var väldigt stark. "Jag har aldrig träffat någon som överlevt Förintelsen förut", säger Johan Ahlsén.

Elsa Syed , Amanda Bergkvist, Klara Söderberg Nyhem och Johan Ahlsén, tyvkte att paret Rajs berättelse var väldigt stark. "Jag har aldrig träffat någon som överlevt Förintelsen förut", säger Johan Ahlsén.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2019-04-09 11:07

Känner ni skräck och rädsla för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen? Nej, men olust. Är ni rädda att det här ska hända igen? Inte mer än andra människor är, men alla måste bidra för att det inte ska ske igen. Vad visste ni som var barn egentligen om kriget som pågick och om Hitler? Inte så mycket, vi var ju bara barn.

Efter Dina och Jovan Rajs berättelse om hur de överlevde Förintelsen strömmar frågorna från eleverna. Svaren kommer rappt. De verkar göra stort intryck på niondeklassarna.

– Det här var väldigt intressant. Jag är intresserad och har läst mycket men jag har aldrig förut hört någon som har förstahandsuppgifter från Förintelsen, någon som själv var med. Det ger mer än att höra sina lärare berätta om det, sade Jacob Elow, en av de som tog chansen att ställa frågor, efteråt.

Med sig tar han parets personliga berättelse, återgiven med detaljerade minnen, högläsning ur böcker, egna teckningar, och fotografier i bland på viktiga platser och hus, ibland på grova händelser som exempelvis en arkebusering på en frusen Donau i deras hemtrakter i forna Jugoslavien.

– Allt blev så mänskligt, man förstår att både överlevarna och de sex miljoner offren är något annat än bara siffror i statistiken, alla har de en personlig berättelse, precis som Dina och Jovan, säger Jacob Elow.

De elever vi pratar med efter de två timmarna med paret Rajs är tagna av vad de fått höra.

– Jag tycker att det här var väldigt känsligt och intressant, säger Klara Söderberg Nyhem.

–  Jag har inte fått höra om Förintelsen från ett barns perspektiv förut, så det här gav verkligen något nytt, säger Elsa Syed.

Dina och Jovan Rajs var bara småbarn när kriget bröt ut och båda blev de yngsta överlevarna bland judarna på sina respektive hemorter. Men deras historier skiljer sig en del åt. Jovan överlevde en tid i koncentrationsläger, i Bergen Belsen, men förlorade så gott som hela sin familj, vilket han inte förstod förrän efter krigsslutet. Dina överlevde som jude på flykt i Ungern, på landsbygden och i Budpest, och fick behålla stora delar av familjen i livet.

De träffades på ett sommarkollo i sitt hemland forna Jugoslavien som äldre tonåringar. Hur de träffades fick de förstås också frågor om av eleverna.

För Valsätraskolan var det premiär för ett besök av överlevare. Men lärarna Rune Bolin och Sofia Lindgren hoppas att det ska bli återkommande.

– Vi ska utbilda våra elever även i att bli bra människor, och att då få höra de här personliga berättelserna gör verkligen stor skillnad för eleverna, säger Sofia Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!