Under dagen får eleverna, totalt 240 stycken inklusive funktionärerna, prova på olika idrottsgrenar som utövas av funktionshindrade i Paralympiaderna, längdhopp och löpning för synskadade, boccia för cp-skadade, basketboll för rullstolsburna och sittvolley är några grenarna.
Drivande i parasport-dagen som hålls för femte året på Valsätraskolan är idrottsläraren Mevludin Dervovic, mera allmänt känd under sitt smeknamn Neno.
– Nyckelorden för dagen är förståelse, kärlek och respekt. Elever som får prova på att springa sextio meter med svarta ögonbindlar och hjälp av ledsagare, har fått en helt annan förståelse för hur synskadade och blinda har det i vardagen. Samma sak gäller för de som får prova på att spela basket i rullstol, säger Neno, som under hela friluftsdagen själv också tar sig fram i rullstol mellan de åtta olika gruppstationerna i idrottshallen och på idrottsfältet.
Förutom sju olika idrottsstationer finns också en åttonde grupp där eleverna får tid att reflektera över hur olika funktionsnedsättningar påverkar dagligt liv, men också över hur viktigt det är att se människor, inte funktionsnedsättningen:
– En övning innebär att varje grupp får en bunt med bilder av kända människor och bilder av människor med olika funktionshinder. De ska paras ihop, två och två. Det fantastiska är att eleverna parar ihop människor utifrån samma hårfärg, samma ögonfärg, för att de gillar varandra, är syskon … men det händer inte att de parar ihop bilder med motiveringen ”samma funktionshinder”, säger Neno.
Det märks att han är mycket nöjd med att eleverna ser personer och inte funktionshinder som en grund för att människor ska paras ihop.
Ute på idrottsfältet följer lärarna Berit Landquist och Kerstin Göras de olika gruppernas insatser:
– Det är jättebra att Neno ordnar en sån här dag, flera här i skolan och i alla andra skolor borde ha sådana här dagar. Det ökar verkligen förståelsen inte bara för funktionshinder i allmänhet, utan också för vilka prestationer paraolympier svarar för, säger Berit Landquist.
Inne i idrottshallen är My Espmark funktionär vid rullstolsbasketen. Hon är funktionshindrad och därmed experten på rullstolskörning:
– Det är många grupper så instruktioner i körning hinns knappast med, men jag tycker att de är jätteduktiga. De håller bollen i spel, de passar mycket, och ingen har klivit ur rullstolen. Ännu, säger My Espmark och tittar ut över planen där skolkamraterna rullar, backar och svänger med stor energi, många skratt, och några gånger hamnar bollen i korgen också.