Den första december måste Mira Lundgren och hennes man flytta från sin lägenhet på Lyckostigen i Märsta.
Men flytten sker mot parets vilja.
– Vart ska vi ta vägen? Vi har inga bekanta. Jag mår dåligt och kan inte sova, säger Mira Lundgren.
Den 27 september fick paret ett brev från hyresvärden Sigtunahem. I brevet stod det att paret varit störande och trots varningar inte skött sig. Sigtunahem meddelade att hyresgästen sägs upp. ”Ni ska vara avflyttade den 4 oktober” står det i brevet.
Så ska inte en uppsägning gå till enligt Hyresgästföreningen. Innan en hyresgäst kan avhysas behövs ett beslut. Det är hyresnämnden eller tingsrätten som ska meddela domen.
– Tycker man att en hyresgäst betett sig så illa att de ska vräkas måste de tala om det så att hyresgästen får prövning i domstol, säger P-O Brogren.
Eftersom Mira Lundgren och Andrzej Ziolkowski inte ville flytta kontaktade de Sigtunahem.
– Vi ville veta vad vi har gjort för att bli vräkta. Vi störde men det var bara en gång. Störningsjouren kom och sa till, säger Mira Lundgren.
Paret berättar att Sigtunahem gav dem ett förslag. Om paret själva avslutade sitt kontrakt skulle de få bo kvar i lägenheten i tre månader. Alltså den vanliga uppsägningstiden.
Hennes man skrev på uppsägningen. De trodde inte att de hade något annat val.
– De sa vi skulle vinna tid och vi visste inte vilka rättigheter vi har. Men herregud vad vi ångrar oss nu. Man är naiv när man är nervös, säger Mira Lundgren.
När Sigtunabygden ringer Sigtunahem för att låta bolaget bemöta kritiken väljer Kicki Björklund, vd på Sigtunahem, att svara via mejl.
Hon skriver att man gett paret i fråga möjlighet till respit, alltså extra tid hitta en ny bostad genom att låta dem säga upp kontraktet själva.
Några ytterligare kommentarer om Sigtunahems agerande i fallet vill hon inte ge. Inte heller när Sigtunabygden ringer upp för att ställa fler frågor vill hon svara utan säger att man inte vill kommentera det enskilda fallet.
P-O Brogren som arbetat 37 år på Hyresgästföreningen har aldrig tidigare hört talas om något liknande.
– Det står klart och tydligt i brevet från Sigtunahem att paret ska flytta senast den 4 oktober. Så får det inte gå till. Att man sedan lurar hyresgästerna och får dem att skriva på utan att någon prövning har skett är förkastligt, säger P-O Brogren.
Mira Lundgren och Andrzej Ziolkowski vill nu få sitt fall prövat.
– Vi vill att de ska ändra sig så att vi kan få bo kvar, säger hon.
Hyresgästföreningen kan dock få svårt att hjälpa till.
– Att skicka ett sådant här brev och sedan hota hyresgästerna att skriva på en uppsägning är helt i strid med lagstiftningen. Men eftersom paret självmant har skrivit på blir det svårt att driva fallet, säger P-O Brogren.
Varför Sigtunahem bara gav paret en vecka på sig att flytta eller varför bolaget inte kontaktade tingsrätten eller Kronofogen lyckas Sigtunabygden alltså inte få några svar på.
P-O Brogren är inte nöjd med Sigtunahems val att inte kommentera det inträffade.
– Jag är chockad över hur det har gått till. Deras svar säger ingenting. Att ett kommunalt bostadsbolag gör på det här sättet är oetiskt, säger P-O.