LO har utvärderat föräldrapenningstillägget, som är en försäkring för privat och kooperativt anställda arbetare inom LO-kollektivet.
Tillägget ger tio procent extra under maximalt sex månader, 180 dagar, under föräldraledighet med föräldrapenning. Det ger enligt rapporten en extra ersättning som är högre än barnbidraget, även för låga löner.
Mammorna är bättre på att utnyttja försäkringen än vad papporna är. I Uppsala län tar 78 procent av kvinnorna ut fullt antal dagar om de är berättigade till det, jämfört med sju procent av männen. Papporna är också sämre på att utnyttja dagar de har ansökt om och har rätt till, i snitt i landet tar de ut mindre än hälften: 84 av 180 dagar.
Till stor del hänger det ihop med skillnaderna i uttaget av föräldradagar, kvinnorna tar ut cirka 75 procent av all föräldraledighet, männen 25 procent. Men många som skulle vara berättigade till ersättning ansöker inte om den, eller tar ut färre dagar än de har rätt till – trots att de är föräldralediga. Eftersom det är en försäkring måste den anställde själv ansöka om ersättningen, det sker inte med automatik. Enligt rapporten från LO kan det vara så många som en av tre som aldrig ens ansöker.
– Vi vill uppmärksamma föräldrar på att den här försäkringen finns, men vi ser gärna att fler pappor tar chansen att vara föräldralediga när barnet är litet. Det är en tid som aldrig kommer tillbaka, säger Majlene Ahlström, ordförande LO-distriktet i Mellansverige, i ett pressmeddelande.
LO-rapporten uppskattar att 1,5 miljoner anställda omfattas av försäkringen, man behöver inte vara medlem inom ett LO-fack för att ha rätt till ersättningen.