Paolo Roberto är bland annat skådespelare, TV-kock, före detta proffsboxare – och värsting. På seminariet om beroende berättade han att han ständigt får förklara sina ungdomsår.
– Jag var känd av Stockholmspolisen som en av de tre farligaste ungdomarna. Jag blev knivhuggen tre gånger, det är bara tur att jag lever, sa han och drog sitt livs historia.
Det gick från bråk och skolk i skolan till att dricka sprit och göra inbrott. Till slut började han hänga inne i Stockholms city med andra ungdomar med låg självkänsla och dåligt självförtroende. Våldet blev allt grövre.
Paolo Roberto berättade med mycket humor, till exempel demonstrerade han pungbrallan för en skrattande publik. För honom gick bra till slut. Vändpunkten var när en polis visade en bild på en dödad kompis och frågade: Vill du också sluta i en blodpöl på marken? Den dagen slutade Paolo Roberto att vara kriminell.
Han deltog i seminariet som ambassadör för Ren Idrott. Själv har han inte tagit anabola steroider, men många av hans vänner gjorde det och av dem är många döda nu.
Tommy Moberg, forskare i Göteborg som har jobbat med behandling av steroidmissbrukare sedan tidigt 90-tal, berättade att dödligheten är tio gånger högre än förväntat hos dem som missbrukar anabola steroider. De skiljer ut sig från andra drogmissbrukare genom en våldsam aggressivitet. De gör saker de senare ångrar djupt, till exempel dödar någon de älskar.
En annan av föredragshållarna var Uppsalaforskaren Maria Ellgren som berättade i detalj vad som händer i hjärnan när man tar nätdroger.
– Nätdroger är minst lika farliga som klassiska droger. Det behövs snabbt mer forskning för att fastställa hur farliga de är, sa hon.