Nu jagas råttorna vid Svandammen med kulgevär

Råttorna vid Svandammen har nu blivit så många att kommunen tar till en drastisk och helt ny åtgärd: att skjuta dem. "Råttorna sprang överallt", säger viltvårdaren Torbjörn Röste som var där i veckan.

Råttproblemet vid centrala dammen verkar vara svårt att lösa, trots utställda fållor. Därför testas en ny metod – att skjuta dem.

Råttproblemet vid centrala dammen verkar vara svårt att lösa, trots utställda fållor. Därför testas en ny metod – att skjuta dem.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-11-24 20:00

UNT skrev i augusti om råttinvasionen vid Svandammen. Råttorna sprang då runt på ljusa dagen vilket ledde till en sanering i området. Men trots att sex fällor numera står utställda vid dammen har antalet råttor inte minskat. Därför testades under tisdagen en ny metod – jakt med kulgevär.

– Det har varit flera klagomål om råttor vid Svandammen. De springer runt på dagtid, nästan mellan fötterna på folk. I en anmälan som kom in till oss var det någon som hade sett fyra-fem råttor samtidigt, berättar Torbjörn Röste, som arbetar som viltvårdare åt Uppsala kommun och fortsätter:

– Det var en sväng i somras också men nu verkar råttorna ha ökat i antal igen. Kommunen bad oss därför att testa att skjuta dem, det är första gången det görs från vår sida.

undefined
UNT har tidigare rapporterat om råttinvasionen vid Svandammen.

Tillsammans med en kollega åkte Torbjörn Röste till Svandammen. Detta skedde när det hade mörknat men trots det kunde de se många råttor som rörde sig i området.

– Första tio minuterna stod vi bara och tittade på råttorna. De var överallt – simmade till ön, sprang vid stranden och även upp till gångvägen. De sprang mot oss med, berättar han.

De två viltvårdarna bar reflexvästar och satte även på blinkande lampor på bilarna för att visa omgivningen att de var på ett uppdrag. 

Vad var reaktionen från folk kring Svandammen när ni sköt?

– De var väldigt nyfikna. Det är klart att folk blir lite tveksamma när man står med bössa. Men när vi berättade för de som frågade vad vi gjorde tyckte de att det var bra, säger Torbjörn Röste.

undefined
Råttorna tycks trivas bra bland änderna.

För att bekämpa råttorna användes kaliber .22, vilket är ett kulgevär. Polisen kontaktades innan och efter insatsen. 

– Vi ringer polisen både före och efter. Så att om någon från allmänheten ringer in så kan de svara på vad vi gör, berättar han. 

undefined
"Första tio minuterna stod vi bara och tittade på råttorna. De var överallt – simmade till ön, sprang vid stranden och även upp till gångvägen. De sprang mot oss med", berättar viltvårdaren Torbjörn Röste.

Viltvårdarna var på plats mellan 16 och 17.

– Vi sköt sju stycken. Men det är alltid några som klarar sig, det brukar vara så att det döljer sig fler råttor än vad man tror.

Vad gjorde ni sen med råttorna?

– Vi kom inte åt dem, så de blir liggande kvar på ön. Så får naturen ta hand om dem, andra råttor eller rovfåglar.

Vad är nästa steg?

– När det har förflutit några dagar och vädret tillåter det, så tänkte vi göra ett nytt försök. För att bedöma utfallet. Då får vi också försöka att fråga folk som går förbi om det har minskat något, säger Torbjörn Röste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!