Coronakrisen fortsätter att slå hårt mot näringslivet. Som en följd av pandemin har Uppsala kommun meddelat att årets valborgsfirande ställs in. Precis som förra året orsakar det ett stort inkomsttapp.
– Valborg brukar generera runt 50 miljoner kronor till det lokala näringslivet. Enligt vår beräkning blir tappet därför detsamma som i fjol. Vi är såklart ledsna, men med tanke på smittspridningen så är det inte konstigt, säger Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun.
Till skillnad från i fjol kom beskedet om det inställda valborgsfirandet inte som en chock. Smittspridningen har varit hög under lång tid och vaccinationerna har försenats. Dessutom har näringslivet haft ett år på sig att hantera de nya samhällsförhållandena som pandemin tvingat fram.
– Det ekonomiska tappet är ju lika stort, men i fjol var vi mer chockade. Nu har vi haft ett år av omställningar där besöksnäringen och restaurangerna arbetat mycket med take-away och digitaliserade lösningar, berättar Charlotte Skott.
Med tanke på den ekonomiska förlusten är varje "förlorat" valborg ett för mycket. Charlotte Skott vill däremot inte sia om framtiden.
– Vi måste komma ihåg att det är smittspridningen vi måste stoppa. Jag vill inte spekulera om framtiden, det är tråkigt och ett olyckligt läge, men fokusera på att få ner smittan och förhoppningsvis återgå till någon form av normalitet under året, säger hon.
Utöver det kommunala firandet är valborg förknippat med fester och uteliv. För Johan Lindh, ägare till nattklubben Birger Jarl, är valborg normalt sett årets höjdpunkt.
– Det är ett hårt tapp, valborg är vår i särklass största helg. I början av året hade vi förhoppningar att kunna göra ett mindre firande, även om kommunens planer ställdes in, men det går inte, säger han.
Ända sedan i oktober har krogen haft stängt. Pandemin och de nuvarande restriktionerna har slagit hårt mot branschen, men nu hoppas Johan Lindh på ljusare tider till sommaren.
– Pandemin har verkligen belyst hur sårbart samhället är. Vi är tacksamma över att ha relativt goda finanser och att vi äger fastigheten. Det gör att vi inte har stora utgifter, men eftersom vi har noll intäkter lever vi på besparingar. Vi är däremot på det klara med att när allt det här är över så ska vi stå kvar, säger han.