Pandemin har satt sina spår – så reser vi efter corona

Under pandemin har alltifrån kryssningsfartyg till storstadens trängsel blivit ett hot mot vår hälsa. I en värld efter corona ser turismforskaren Robert Pettersson två sannolika scenarion för hur vi reser. I ett av dem blir inget mer som förr.

Stängda gränser och virusrädsla har satt stopp för resandet. Men efter corona reser vi som vanligt, tror Folke Skoog på resebutiken Resman i Uppsala. "Känns det bara tryggt att turista utomlands tror jag att det kommer igång igen."

Stängda gränser och virusrädsla har satt stopp för resandet. Men efter corona reser vi som vanligt, tror Folke Skoog på resebutiken Resman i Uppsala. "Känns det bara tryggt att turista utomlands tror jag att det kommer igång igen."

Foto: SOFIA NAHRINGBAUER

Uppsala2021-02-19 20:02

Men för resenäringen – som kanske är den bransch som drabbats mest akut av pandemin – bjuder åtminstone det första scenariot på en ljusning i tunneln. Sannolikheten är nämligen stor för att vi kommer att falla in i gamla resmönster igen så snart vi får chansen.

– Så har det alltid varit vid kriser tidigare, exempelvis efter sars-epidemin eller tsunamin. Den teorin stärks av det faktum att vi aldrig tidigare har levt i en så globaliserad värld som nu, vi har både släktband och vana vid att resa internationellt.

Det säger Robert Pettersson, verksamhetsledare för turismforskningscentret Etour vid Mittuniversitetet. Han fortsätter:

– Men jag tror att exempelvis affärsturismen kommer att påverkas även på sikt. Vi har fått finna oss i att ha möten över Teams eller Zoom och insett att vi inte alltid behöver göra den typen av resor.

undefined
Resenäringen behöver förbereda sig på två möjliga scenarion efter pandemin, menar turismRobert Pettersson. Det är nämligen inte säkert att vi börjar resa på samma sätt som innan corona igen.

I nuläget avråder UD fortsatt från icke nödvändiga resor utanför EU, EES och Schengen. Samtidigt kan vi kanske börja ana slutet på pandemin med vaccineringen igång, och sedan nyligen är frågan väckt om ett "vaccinpass" som skulle öppna för vaccinerade svenskar att exempelvis resa utomlands.

En försiktig optimism märks på resebyrån Resman i Uppsala. Här tog intäkterna tvärstopp i våras, men med avbeställningsskydd som fallskärm har en del kunder återvänt de senaste veckorna och bokat in utlandssemester till sommaren eller hösten.

– Det uppdämda behovet finns verkligen. I princip varje dag kommer det in folk och pratar om hur sugna de är på att resa igen. Känns det bara tryggt att turista utomlands så tror jag att de som brukar åka till Grekland och Spanien kommer att göra det igen, säger Folke Skoog på Resman.

undefined
Det blev tvärtyst på resebutiken Resman i Uppsala när pandemin bröt ut. På sistone har dock kunder försiktigt börjat hitta tillbaka, med förhoppningen om att kunna resa igen i sommar.

Men än så länge är intresset för att resa till andra världsdelar i princip noll.

– Det beror nog på UD:s avrådan. Man vill inte riskera att fastna på en plats där reseskyddet i hemförsäkringen inte gäller. När det är säkert igen tror jag att trycket på resor till exempelvis Thailand kommer tillbaka.

Också Uppsala som turiststad har påverkats mycket, inte minst av att affärsresandet minskat dramatiskt. Sett till antalet gästnätter minskade utländska turister med närmare 70 procent mellan januari och november 2020. Destination Uppsala, vars uppdrag är att locka fler besökare till staden, hoppas att lättade restriktioner och kreativa lösningar ändå ska locka tillbaka internationella turister på sikt.

– Vad gäller affärsresorna kommer vi nog se en förändring även framöver. Samtidigt finns det många exempel i branschen på hur man ställer om för att hålla hybridmöten, där vissa mötesdeltagare är fysiskt på plats och andra på distans, säger Helena Bovin på Destination Uppsala.

undefined
Närheten till Arlanda gör att många affärsresenärer vanligtvis hittar till Uppsala. Men inte under pandemin. Nu ställer många aktörer om för att kunna ha så kallade hybridmöten, säger Helena Bovin på Destination Uppsala.

Men Robert Pettersson vid Mittuniversitetet hade två scenarion. Och det andra ser betydligt dystrare ut för flygbolagen och för alla som längtar långt hemifrån. I det återgår vi inte till de långväga resorna. Thailand minskar i popularitet, kryssningsfartygen tappar i status. Vi söker oss bort från storstäder och resmål där vi trängs med andra, och till glesbygden och det som är närmare hemmaplan.

– Det bottnar både i en ökad miljömedvetenhet och i att vi kanske inte riktigt känner oss välkomna i andra delar av världen, sett till det rykte som Sverige fått i pandemin. Man kan tänka sig att vi söker oss mer utomhus och att vi värderar trygghet, säkerhet och hälsa mer än tidigare, säger han.

Men har vi inte tröttnat på att semestra hemma nu?

– Vi har behov, vana och tradition av att lämna vår vardagliga omgivning. Men det egentliga värdet med att resa är att komma bort och byta miljö, då spelar det egentligen ingen avgörande roll om vi gör det vid pyramiderna eller i Tyresta nationalpark.

Det är en utveckling som påbörjades redan innan pandemin lade sordin på resandet. I slutet av 2019 protesterade lokalbefolkning på flera håll i världen mot så kallad överturism, och samtidigt var Greta Thunberg och begreppet "flygskam" på allas läppar. Klimataspekterna av resandet kommer vi bära med oss även i en framtid utan covid-19, tror Robert Pettersson. Frågan är bara hur prioriterad frågan blir.

– Jag tror att resenäringen kommer behöva en strategi för att hantera både ett scenario där vi börjar resa som vanligt igen, och ett där pandemin faktiskt har förändrat vårt beteende i grunden. Båda är troliga, säger han.

"Livet efter pandemin"

"Livet efter pandemin" är en serie om kroppen, själen, resandet, modet och nöjeslivet i Uppsala i framtiden när coronasmittan lättat sitt järngrepp om oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!