Pandemi stoppar inte kvinnodagen – här är eventen

Ett annorlunda år för firanden, demonstrationer och politiska möten. I år får Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammas digitalt. Här är några evenemang under dagen.

I år blir det svårt med fysiska möten under internationella kvinnodagen.

I år blir det svårt med fysiska möten under internationella kvinnodagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppsala2021-03-07 12:00

09.00-11.00: Uppsala kvinnojour arrangerar ett digitalt möte med fokus på mäns våld mot kvinnor. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson intervjuas om lagstiftning och vad som behöver förändras för att förebygga våld. Advokat Elisabeth Aronsson diskuterar ett fall där en person friades från mord trots att han ska ha skjutit sin ex-flickvän.

– Vi måste agera och ifrågasätta när sådant här fortfarande kan ske, och det är hela samhällets ansvar att uppnå förändring, säger Cecilia Simander, informatör Uppsala kvinnojour, om evenemanget.

15.00-16.30: Uppsala kvinnohistoriska förening håller i ett digitalt evenemang med Gertrud Åström, tidigare ordförande i Sveriges Kvinnolobby 2009-2015. Evenemanget kommer fokusera på kvinnors rösträtt.

18.30-20.30: RF-SISU Uppland bjuder ihop med Uppsala kommun in till en inspirationsföreläsning med Carolina Klüft. Andra gäster som Skutskär Bandy, IK Sirius IBK, idrottsforskare Håkan Larsson från Gymnastik- och idrottshögskolan, och lokala politiker, kommer också att delta i samtal.

– Vi hoppas att samtliga deltagare vid föreläsningen får upp ögonen för vad som krävs framåt för att lyckats med ett jämställdhetsarbetet, säger Emma Svensson på RF-SISU Uppland.

8-14 mars anordnar Uppsala tjej- och transjour, RFSU Uppsala och Amnestys Kvinnorättsgrupp Uppsala en stadsvandring med quiz om aborträtt. Grupperna jobbar ihop eftersom de ser sig bland annat ha en gemensam värdegrund och gemensamma sakfrågor kring sexuell och reproduktiv hälsa. Vandringen är pandemianpassad och kombinerar digitalt med fysisk aktivitet.

– Vid stationerna kommer det finnas informationsskyltar med QR-koder till filmklipp som på olika sätt berör temat aborträtt. De som deltar behöver alltså inte träffa någon eller ta i något på stationen för att kunna delta, säger Miriam Rubin på RFSU.

Det blir som nämnt ett annorlunda uppmärksammande i och med svårigheten att anordna fysiska möten. Men för flera evenemang hade planerna ändå sett hyfsat likadana ut – bara att folk suttit i en lokal istället för att vara med digitalt.

– Under normala omständigheter hade vi anordnat ett fysiskt evenemang för besökare att kunna delta på plats, men vi hade fortfarande valt att belysa samma ämne som ständigt är aktuellt, säger Cecilia Simander Informatör, Uppsala Kvinnojour.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!