På upptäcktsfärd i Sigtuna

Varje helg i sommar tar UNT med dig på tur i Uppland och ger dig de bästa tipsen för en lyckad dag. Häng med till Sigtuna.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-06-30 00:01
Sveriges äldsta stad Sigtuna går livet i sin egen takt. Solen har redan värmt Stora gatans kullerstenar i flera timmar när butikspersonalen börjar morna sig och plocka ut sina varor: blåvita, skärgårdsinspirerade designprylar till hemmet, badbollar, linnekläder och remsandaler. Allt verkar noga utvalt för att passa in i den idylliska miljön. Det ska vara lite exklusivt, lite hemtrevligt, lite gammaldags och väldigt mysigt. I fönstren står pelargoner, på de låga trähusfasaderna sitter smideskyltar och till och med pressbyrån ligger inhyst i ett vackert gammalt trähus.
Än dröjer det en stund innan turistbussarna väller in och småstadskänslan är påtaglig. Överallt nickas, kramas och les det.
- God morgon monsieur, hälsar mannen vid loppisståndet på en bekant som går förbi.

Jag kommer på mig med att nästan dra en lättnadens suck när jag börjar upptäcka små sprickor på den till synes så perfekt ytan. En berusad man i en tröja som halkat upp en bra bit ovanför naveln visar musklerna för några förskräckta japaner, på Mariakyrkans kyrkogård berättar en man på cykel att hundbajset är Guds hämnd för människornas synder och vid S: t Lars slottsruin har kommunen satt upp en lapp adresserad till BMX-åkarna i hopp om att få dem att sluta använda fornminnet som hoppbana.
I Sigtuna finns en uppsjö aktiviteter och sevärdheter att välja mellan och staden lockar turister från hela världen. Förutom att insupa den charmiga atmosfären, är det till exempel gott om ståtliga slott i närheten. Steninge slott var under slutet av 1700-talet en viktig samlingspunkt för dåtidens konstnärer, Rosersbergs slott var Karl XIV Johans sommarslott och är bland annat känt för sin vackra barockträdgård och Skoklosters slott är ett av Europas mest välbevarade 1600-talsslott.

Frågar man om Sigtunatips får slotten däremot ofta stå i skymundan till förmån för Tant Bruns kaffestuga. Ett fik i 1700-tals anda där personalen serverar hembakt i brunrandiga förkläden. Det Elsa Beskow-inspirerade kaféet blir således mitt första mål för dagen. Kaffestugan är inhyst i Sigtunas äldsta trähus, troligen byggt redan på 1600-talet. En grupp tyskar i kakibyxor och magväskor ser sig förtjust om och beställer in kanelbullar och blåbärspaj med vaniljsås. Några blyga sparvar övervakar förhoppningsfullt deras tallrikar medan solen stiger allt högre på den molnfria himlen.

Alldeles intill Tant Brun ligger en annan av Sigtunas begivenheter, Lundströmska gården. Ett bevarat borgarhem från förra sekelskiftet som numera tillhör Sigtuna museum. Gården köptes 1873 av Carl August Lundström. Han var egentligen snickare, men öppnade även en handelsbod i hemmet och arbetade som auktionsförrättare, stadskassör och juridisk rådgivare. Vid dörren sitter Josefine Smidegren och hälsar besökarna välkomna. Hon är född i Sigtuna, pluggar konstvetenskap i Uppsala till vardags och återvänder - som många andra - till födelsestaden om somrarna.
- Det är skönt att komma hit ibland och få lugn och ro. Här är det lugnt och tryggt. Allt är liksom lite långsammare, berättar hon innan jag stegar vidare mot det byggnadsminnesförklarade rådhuset från 1700-talet som är en av stadens populäraste bröllopslokaler. I turistbroschyrerna stoltserar kommunen med rådhuset för dess litenhet. Hur litet det egentligen är råder det däremot delade meningar om. En del hävdar att det är Europas minsta rådhus, andra att det är minst i Skandinavien. På Sigtuna museum vill man dock bara skriva under på att det är Sveriges minsta bevarade rådhus.
Några hundra meter från rådhusets 1700-talsstil väntar medeltiden och några minuters svalka i skuggan av S: t Olofs, S: t Pers och S: t Lars slottsruiner. Kyrkorna byggdes sannolikt under 1100-1200-talen och ger, tillsammans med gatunätet och Mariakyrkan som också härstammar från medeltiden, staden en särprägel och charm.
stad med medeltida charm och mysig småstadskänsla.




BUDGET
Att äta
De flesta kaféer och restauranger befinner sig i ungefär samma prisklass. Ett trevligt alternativ är att köpa en engångsgrill och sätta sig vid strandpromenaden.

Att bo
Sigtuna camping, ligger i Rävsta mellan Märsta och Sigtuna. Tältplats 125 kronor/natten.

Att göra
Det mesta är gratis eller nästan gratis i Sigtuna. Strosa runt i staden, titta på runstenar, de vackra trädgårdarna, slottsruinerna, lär dig mer om stadens historia på Sigtuna Museum eller ta ett bad.


LYX
Att äta
Gourmetkrogen Båthuset, som flyter på en ponton vid ångbåtsbryggan, är populär. En huvudrätt kostar runt 200 kronor.

Att bo
Sigtuna stads hotell, femstjärnigt hotell mitt i stan. Deluxerum från 2 690 kronor/natten.

Att göra
Blås ditt eget glas på Steninge slott, 450 kronor. Åk en tur med ångbåten m/s Gustafsberg, 275 kronor tur och retur Stockholm-Sigtuna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om