På upptäcktsfärd i Öregrund

Nu har turen för vår upptäcktsfärd i Uppland kommit till Öregrund. Häng med!

Foto: Christer Bergström

Uppsala2007-07-07 00:01
En brygga i hamnen i Öregrund. Stilla flyter flötet. På den glittriga vattenytan speglar sig de charmigt röda sjöbodarna.
Barnen Johannes, Paulina och Vendela med pappa Thomas Engstrand har vikt ut sommarfilten och har picknick i den gassande solen - mitt bland båtar och de pittoreska kvarteren.
- Jag har inte hunnit få i båten i sjön...
Mer än så hinner inte Thomas Engstrand förklara varför de tar picknick på bryggan, för då blir barnen upprymda över att flötet börjar guppa under och över vattnet med allt snabbare ryck.
­- Napp! VI HAR NAPP!!!
De tre små liven blir ivriga. Nu går allt fort. Pappa får upp fisken och Johannes fångar den skickligt i håven.
Middagen är räddad.
Thomas Engstrand och hans familj bor i Uppsala men har sommarställe i Öregrund.
De njuter av Öregrund - Roslagens pärla.

Härifrån bryggan i den genuina hamnen med gamla sjöbodar från förr räcker det att sträcka på halsen för att se solnedgången i havet. Ja, vi har kommit till den enda staden på ostkusten där man från stadskärnan kan njuta av solnedgången i havet.
Romantiskt! Är det inte? Jovisst, romantiskt som tusan - även om man över havet, tre mil bort, ser siluetten teckna sig av piporna på Forsmarks kärnkraftverk; tanken leds till händelsen då halva säkerhetssystemet slogs ut efter en olycka...
Öregrund är staden där havet kryper sig tätt inpå, ja, här har man havet runt omkring sig och här parkerar man inte bilen - här ställer man den sig ifrån sig. Det finns ju inga parkeringsvakter och den urgamla stadsplaneringen bjuder in att bara bromsa in, vika av gatan och ställa bilen där.
De charmigt knuttimrade trähusen, de smala, trånga och slingrande gränderna... Gult, grönt, blått och brunt. Fint! Färgerna bryter av smakfullt. Arkitekturen växlar. Nytt och gammalt. Bilden är spännande med många villor från det förra sekelskiftet.

Redan efter en kort stund stannar jag upp och hämta andan. Vilken härlig miljö! Du hittar inte bara en ton utan många färger, ackord och takter. Allt är mest dur.
Öregrunds mångfald och originalitet i de enskilda husen är som att lyssna till mjuka smekande ackord som blir till en fin melodi. Men skrapar man på den vackra ytan kan man höra dissonanser.
- Båthamnen är full. Den måste utvecklas, säger hamnvärden Björn Björebäck och sveper blicken över hamnen där båtturister från olika nationaliteter trängs sida vid sida; schweizare, engelsmän, tyskar, holländare och så förstås många svenskar.
Problemet är, säger han, att båtturismen ökar och i samma takt som båtarna blir större och större och så krymper antalet platser.
- Något måste göras. Vi har bara fyrtio gästplatser, Öregrunds båtklubb har fyra hundra. Båtklubbens medlemmar kan tänka sig att "låna ut" vissa platser till båtturisterna när de själva är ute och seglar. En del av hamnen måste muddras och göras djupare så att större båtar kommer in. Vi hoppas Östhammars kommun ställer upp... Å jag hoppas på slutförvar i Forsmark, då får vi bergmassor som vi kan fylla ut piren med, vi skulle minska sjöhävningen...

Jakten, Briggen, Bryggan, Skepp Ohoj!, Slupen, Köket, Hummelgrund, Strandkrogen... Nere i hamnen och vid strandlinjen trängs krogarna. De flesta ligger i de gamla bodarna. Bröderna Ali och Huseyin Kirik driver både Jakten och Slupen med bästa fönsterutsikt ut över hamnen. Innan här var krog saltade man fisk i den gamla boden. Det var på 1600-talet. Bara högst någon meter från uteserveringen kan båtfolket lägga till.
- Det är bara att förtöja båten här, gå och äta, handla och sedan segla ut igen, säger bröderna Kirik som har öppet året runt, men de överlever på sommaren.
Utan sommarfolket fanns ingen bärkraft att driva rörelsen året runt.
En bit bort har Torsten Molarin i Öregrunds Hembygdsförening slagit upp portarna till hantverksbutiken som ligger i en annan av de gamla bodarna.
Då är det lunchtid och folk drar sig mot klipporna.
Ja, i Öregrund kan man bada från klipporna också och när skymningen faller på njuta av solnedgången.
Budget
Att äta:
Det finns många restauranger, både lunch och á la carte i hamnen. Restaurangen och pizzerian Jakten och Slupen är trevlig.

Att bo:
Vandrarhemmet Epokgården som har öppet året runt. Dubbelrum vardagar 550 kronor, fredag-lördag 650 kronor/dygn, enkelrum 350 kronor, fredag-lördag 415 kronor/dygn. Stuga för två personer 500 kronor/dygn.

Att göra:
Ta färjan över till Gräsö och upplev Konstsommar 9-15 juli. Ett 40-tal konstnärer har öppet i sina ateljéer och visar konst i olika tekniker som textil, keramik, jazz i olja, grafik, målningar, betong, foto m m. Gratis.

Lyx
Att äta:
Ankargården med skärgårdsmenuer av fisk- och kötträtter. Restaurangen Köket är en familjevänlig restaurang med utsikt över hamnen. Varmrätter mellan cirka 150 och 200 kronor.

Att bo:
Hotell Floras Trädgård. Hotell med sommarkafé nära klippor, bad och centrum. Dubbelrum 1 090 kronor/dygn, enkelrum 840 kronor/dygn, inklusive frukost.

Att göra:
Hyra vattenskoter från en kvart upp till en heldag. 15 minuter: 350 kronor, 30 minuter: 600 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om