Gullvivor och maskrosor står sida vid sida vid vägkanten och välkomnar en, omgivna av ett hav av liljekonvaljer. Gräsö gård och informationsbyggnaden ligger bara några hundra meter från färjan, bakom den röda gamla kyrkan från 1600-talet. På trappan till vandrarhemmet, en kungsgård från Gustav Vasas tid, ligger en katt utsträckt i solen och personifierar lugnet alla vill känna när det är sommar och perfekt väder. Här kan man hyra en cykel och se det bästa av ön med hjälp av tre framtagna cykelguider: den lilla turen, mellanturen och heldagsturen, så man får helt enkelt välja det som passar en själv.
Den här dagen ska vi utforska den korta turen på 4,5 kilometer i de södra delarna av ön tillsammans med Alexander Lindgren, ordförande för Gräsö turism, och ortsbon Ann-Britt Högström som tillsammans med sin familj driver Gräsö gård. På en smal, krokig väg passerar vi gamla trähus med stora äppelträdgårdar och skogspartier med mängder av liljekonvaljer längs vägkanten. Fridlysta växter som Adam och Eva är däremot mer sällsynta, men vi har turen att få syn på dem också. Vägen leder ut till stora ängar och bondgårdar med stenrös och gärdsgårdar.
Vi passerar både Österbyn och Västerbyn under vår färd.
– Österbyn är bland öns allra äldsta odlingsbygder och bildades redan under 1200-talet, berättar Alexander Lindgren.
Allt gräs på ön har gett bra betesmarker för djuren. I en hage står en samling får och mumsar gräs och hö och tittar upp när vi kommer.
– De kan bräka så att de hörs över hela ön. De är väldigt bortskämda får, förklarar Ann-Britt, och fortsätter:
– De är besvikna på dig nu för att du inte har något att bjuda dem på.
Enligt cykelguiden ska den kortare turen ta cirka 30 minuter, men för oss tar det längre tid. Alexander väntar tålmodigt på mig medan jag emellanåt vill stanna för att ta lite bilder. Ann-Britt har cyklat i förväg till en gård längre fram och när vi hinner i kapp henne står hon och pratar med en liten katt som sitter i det höga gräset och lurar. Ingen hon känner utan möjligen en av öns vildkatter. Här finns enligt Ann-Britt en hel del vildkatter, men också mycket havsörn och vildgäss, vilka vi ser på en äng lite längre fram.
– Att det är just gäss kan man se för att de inte räcker över gräset. Hade de synts ovanför gräset hade det varit tranor.
– Vi har också tranor och de brukar komma i par. medan gäss kommer i flock, säger Ann-Britt Högström.
Det är lätt och härligt att cykla på Gräsö. Fåglar som kvittrar, goda dofter som slår emot en och inga höga backar att kämpa med.
– Öns högsta punkt är 20 meter över havet, säger Ann-Britt och Alexander, nästan i mun på varandra. Så har det varit i flera tusen år och den punkten är Högklyksberget som ligger på öns östra sida.
Under den korta turen passerar vi bara en liten backe, precis innan vi är tillbaka där vi började turen, på Gräsö gård. Vi hinner också passera Sjöboden, öns enda affär, och avfarten till campingen där några fotvandrare står böjda vid vägkanten och plockar blommor.