På svampjakt i city
Man behöver inte vara en skogsmulle för att plocka svamp. UNT har varit på jakt i city och fyndat champinjoner på Kungsgatan och skivlingar utanför slottet. Men livsmedelsverket avråder från att stoppa i sig svamp som växer i smutsiga miljöer.
En av svampentusiasterna som UNT sprang på var landshövdingen Anders Björck som var ute och rastade chihuahuan Figge.
Foto: Rolf Hamilton
- Många svampar har fettlager där gifterna lätt kan fastna. En del svampar är dessutom bra på att suga åt sig gifter från marken, till exempel snöbollschampinjon och kungschampinjon som kan ta upp stora mängder tungmetaller, säger Christer Andersson, toxikolog på livsmedelsverket.
Några tydliga råd om hur nära biltrafiken svamparna kan växa för att vara ätliga finns inte att tillgå. Däremot finns vissa allmänna råd och rekommendationer att följa.
- Man får använda sunt förnuft när man bedömer vad som är ätligt. Man kan till exempel titta på antalet bilar som passerar och hur skräpigt det ser ut att vara runt omkring. Jag har själv plockat svamp på min gård i Sala backar och då gjorde jag bedömningen att det inte fanns så många bilar och att det inte var hundar som pinkade just där, förklarar Christer Andersson.
Den senaste tidens regnväder har satt fart på svampsäsongen i hela Uppsalatrakten. På gräsmattor och i skogar sprider sig delikatesserna som en löpeld.
- Den verkar ha fått en ordentlig rivstart nu. Det är bara att ta cykeln ut i naturen och leta. Det finns svamp överallt, säger Anne-Marie Swartling, svampkonsulent i Uppsala.
Enligt Anne-Marie Swartling är det inte ovanligt att svampen växer inne i stan. Men hon skulle själv inte plocka med sig svamp som växer för nära biltrafik. Däremot tipsar hon om mer lämpliga svampställen där hon brukar plocka när hon har vägarna förbi.
- I Engelska parken, till exempel, brukar man kunna hitta Lärksopp som växer på lärkarna, upplyser hon.
TIPS I SVAMPSKOGEN
Plocka bara svampar du säkert kan avgöra är ätliga. Chansa aldrig!
Välj att inte plocka svampar som lätt kan förväxlas med giftiga svampar. Undvik som regel alla bruna svampar med bruna skivor så undviker du både den toppiga giftspindlingen och gifthättingen utan att behöva stryka någon av de vanligare matsvamparna från plocklistan.
Provsmaka inte. Kremlor kan dock provsmakas för att avgöra ärligheten men spotta alltid ut smakbiten eftersom smaken kan dröja en stund och kremlor med skarp smak kan vara milt giftiga.
Rensa så mycket du kan på plats, dels för att det är skönt att få gjort, dels för att du upptäcker vilka svampar som är angripna, bebodda eller dåliga.
Tillred svamparna så fort du kan efter svampplockningen - de är färskvara som inte gillar att vänta på att tillredas.
Om du vill frysa svampen: Fräs den först i stekpanna utan fett för att bli av med vätskan och förvara hellre svampen i burk än i plastpåse.
Om du vill torka svampen: Torka på galler eller genom att hänga upp svamparna på tråd.
Plocka bara svampar du säkert kan avgöra är ätliga. Chansa aldrig!
Välj att inte plocka svampar som lätt kan förväxlas med giftiga svampar. Undvik som regel alla bruna svampar med bruna skivor så undviker du både den toppiga giftspindlingen och gifthättingen utan att behöva stryka någon av de vanligare matsvamparna från plocklistan.
Provsmaka inte. Kremlor kan dock provsmakas för att avgöra ärligheten men spotta alltid ut smakbiten eftersom smaken kan dröja en stund och kremlor med skarp smak kan vara milt giftiga.
Rensa så mycket du kan på plats, dels för att det är skönt att få gjort, dels för att du upptäcker vilka svampar som är angripna, bebodda eller dåliga.
Tillred svamparna så fort du kan efter svampplockningen - de är färskvara som inte gillar att vänta på att tillredas.
Om du vill frysa svampen: Fräs den först i stekpanna utan fett för att bli av med vätskan och förvara hellre svampen i burk än i plastpåse.
Om du vill torka svampen: Torka på galler eller genom att hänga upp svamparna på tråd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!