På motsatta sidor i frågan om flygplatsen

Uppsalas tillväxt, vår närmiljö och världens klimat står mot varandra i debatten om en lågprisflygplats på Ärna. UNT har träffat Ann-Sophie Myrefelt och Eva Lena Volk som har helt skilda uppfattningar om behovet av en civil flygplats.

Både Eva Lena Volk och Ann-Sophie Myrefelt är engagerade i frågan om Ärna ska bli en lågprisflygplats - men de har helt olika åsikter.

Både Eva Lena Volk och Ann-Sophie Myrefelt är engagerade i frågan om Ärna ska bli en lågprisflygplats - men de har helt olika åsikter.

Foto:

Uppsala2009-03-10 07:00
En mulen marsdag besöker både Ann-Sophie Myrefelt och Eva Lena Volk Ärna flygfält för första gången. Ingen av dem har tidigare varit inne på flygområdet, men båda har starka åsikter om dess framtid.
- En lågprisflygplats här skulle bli ett lyft för staden, säger Ann-Sophie Myrefelt.
- Det finns inga uppgifter som talar övertygande för det. Där­emot skulle flygplatsen försämra både miljön i Uppsala och klimatet i stort, säger Eva Lena Volk.

Båda är engagerade i flygplatsfrågan. Ann-Sophie Myrefelt, som direktör för First Hotel Linné och medlem i Uppsala Airport Development Forum, och Eva Lena Volk, som samordnare för ett nätverk med ett 90-tal medlemmar mot lågprisflygplatsen.
För Ann-Sophie Myrefelt är det självklart att en flygplats skulle innebära en skjuts för Uppsalas besöksnäring.
- Vi behöver sätta Uppsala på kartan. I dag har vi svårt att locka besökare som stannar över natten och utnyttjar hotell, restauranger och handel, säger hon.
I stället kommer turisterna bara över dagen från Stockholm, och det vill Ann-Sophie Myrefelt ändra på.
- Vi har länge kämpat för att marknadsföra Uppsala på Arlanda, men det är jättesvårt eftersom Stockholm tar så himla mycket plats.

En egen flygplats skulle bli ett sätt att få fler att tillbringa längre tid i Uppsala.
- Självklart behövs det komplement för att få turisterna att stanna. Vi behöver till exempel fler och större arenor för att kunna konkurrera om saker som Melodifestivalen och stora sportevenemang. Det krävs mycket för att lyfta en stad, men flygplatsen är en viktig del, säger Ann-Sophie Myrefelt.
Ett generellt nyckeltal som hon gärna använder är att en miljon passagerare genererar cirka tusen jobb på en flygplats. Att nå dit är inte omöjligt, menar hon.
- Om Uppsala flygplats skulle bli hälften så framgångsrik som Skavsta skulle vi få den effekten. Dessutom skulle flygplatsen ge ringar på vattnet i form av fler jobb inne i staden.

Eva Lena Volk förstår att näringslivet lockas av flygplatsen, men för henne väger nackdelarna tyngre. Som boende i Tunabackar tycker hon att flygplatsens påverkan på den lokala miljön har hamnat i skymundan i debatten.
- Man talar om de närboende som bara de som bor alldeles bredvid flygplatsen, men hur många som påverkas beror på vilka inflygningsrutterna blir.
Enligt Eva Lena Volk har folk inte förstått att buller och utsläpp kan beröra alla som bor norr om centrala Uppsala.
- Det handlar bland annat om Börje, Bälinge, Vattholma, Storvreta, Gamla Uppsala, Tuna backar, Stenhagen och Vänge, säger hon.

Att bullertopparna skulle bli lägre än när den militära flygflottiljen var som mest aktiv, håller hon förvisso med om. Men hon menar att bullret skulle höras under en längre del av dygnet och även på helgerna.
- Buller upplevs subjektivt och har hälsoeffekter i form av stress och sömnstörningar. Flygen spiller också bränsle och spolarvätskor som är skadliga för luft och vatten.
Eva Lena Volk tycker att det räcker gott med Arlanda, 20 minuter från Uppsala.
- Det känns otidsenligt att satsa på en ny flygplats med tanke på den djupa kris som flygbranschen och hela vår ekonomi befinner sig i. Dessutom planerar Arlanda för en kraftig utvidgning av sin flygkapacitet, säger hon.

Men Ann-Sophie Myrefelt menar att Arlanda har för lite kapacitet.
- Ärna ska inte konkurrera, utan vara ett komplement till ­Arlanda och ett alternativ till Skavsta. Dessutom tror jag att tillgång föder behov och att många i vår region som i dag inte flyger från Arlanda kommer att välja Ärna.
@3a Text ui:Ann-Sophie Myrefelt vill inte ge sig in i en diskussion om de lokala miljöeffekterna, men att en flygplats utanför Uppsala skulle ­påverka utsläppen av koldioxid globalt, tror hon inte på.
- Om inte Sverige har intressanta flygplatser väljer bara turisterna andra destinationer. Men efter­som turistnäringen är en ­extremt viktig bransch, och egentligen den enda som inte kan flytta utomlands, är vi beroende av ett brett utbud av flyglinjer.

Men för Eva Lena Volk är det obegripligt att en ny lågprisflygplats ens diskuteras när Uppsala kommun och Sveriges regering beslutat att minska utsläppen av koldioxid för att hejda växthuseffekten.
- Det känns som en strutsmentalitet. Jag kan förstå om enskilda entreprenörer vill ha en flygplats, men att Uppsalas allianspolitiker går med på det är skamligt. Projektet är hälso- och miljöskadligt, det är onödigt eftersom det inte svarar mot ett reellt behov och är omodernt i en tid då alla talar om hållbar utveckling, säger hon.
FAKTA
15 000 starter och landningar
  • Företaget Uppsala Airport vill starta en flygplats för civilt lågprisflyg till Europa på Ärna flygplats. I dag är Ärna främst en militär övningsflygplats för gästande flygförband.
  • Flygplatsen ska vara öppen kl 06-24 på vardagar och 07-24 på helge,r och ska så småningom ha 15 000 starter och landningar per år. I dag är antalet starter och landningar cirka 10 000 per år.
  • Enligt ansökan kan bullret vid maxnivå komma att fördubblas jämfört med i dag.
  • Om försvarsmakten lämnar Ärna, som ÖB nyligen föreslagit, säljer det statliga fortifikationsverket marken, eftersom verket är markägare.
  • Företaget Uppsala Airport vill gärna köpa marken. Men fortifikationsverket ska i första hand sälja till en annan statlig myndighet. I andra hand ska marken säljas till Uppsala kommun, förutsatt att kommunen kan visa att den behövs till samhällsändamål. Först i tredje hand kan verket sälja till en privat aktör.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om