Videon är inte längre tillgänglig
Ellen Sterby har tidigare gått på marknaden och läste i tidningen att den skulle komma till stan.
– Min mamma fick en burk hjortronsylt i julklapp och nu ville hon att jag skulle köpa ännu en till henne. Min sambo fyller år i morgon så jag ska köpa en present också.
Till sig själv ska hon köpa sylt.
– Jag vill ha osötad, både blåbär och hjortron. Det finns inte på så många andra ställen.
Sajfon Bergman går på marknaden med sin dotter Sofia Bergman.
– Jag är här med min dotter och ska köpa lite munkar, bröd och ekologiska varor, säger Sajfon.
– Jag var på höstmarknaden också och köpte strumpor, idag ska jag köpa en mössa, säger Sofia.
Gudrun Svensson har själv stått och sålt renkorv på olika marknader runtom i hela Mellansverige. I dag är hon här som besökare.
– De bästa sakerna kan man hitta på en marknad runt nio på morgonen, det är då grejerna packas upp. Senare på dagen har mycket bra saker sålt slut. Men om man är här vid den tiden är man mer av en knallare.
Distingsmarknaden är en så kallad "knallemarknad". En knalle var från början en gårdfarihandlare, men i dag används uttrycket för försäljare som årligen återkommer på olika marknader och säljer varor.
– Det är tappert av försäljarna att stå här, det märks att det är kallt eftersom det inte var så många här vid 10, säger Gudrun.
Cerru Sandberg skulle nog klassas som en knallare. Han har rest runt i 35 år och sålt godispåsar, färgglada remmar och te i olika smaker. Trots kylan har han haft en del köpare.
– Det rör sig folk här hela tiden. Uppsala är ett te-folk har vi märkt, vi säljer alltid mer te än godis.
lisa.selander@unt.se