På dubbla stolar i hotellfrågan

Samarbetet mellan Östhammars kommun och Östhammarshem om stadshotellsfastigheten har väckt frågor om politiker som sitter på dubbla stolar.

Uppsala2011-03-15 08:54

Enligt lagen har inget fel begåtts - men etiskt är det högst tveksamt, anser kritiker.

Flera personer har varit kritiska till att kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) sitter med i Östhammarshems styrelse. Partikollegan Örjan Mattsson (S) satt under den förra mandatperioden både i byggnadsnämnden och i Östhammarshems styrelse. Han var den som starkast drev linjen att nämnden skulle ställa ut en ny detaljplan i enlighet med Östhammarshems förslag om hyresbostäder på innergården - något han så småningom fick med sig hela S-gruppen på (dock inte den borgerliga majoriteten).

Numera är Örjan Mattsson ordförande i Östhammarshems styrelse, däremot har han lämnat nämnden. I den nya samhällsbyggnadsnämnden sitter Bertil Alm (C) och Lennart Bergström (C), som båda också sitter i Östhammarshems styrelse. Men rent juridiskt finns inga hinder för detta. Kommunallagen medger att politiker kan sitta såväl i kommunstyrelsen som olika nämnder och samtidigt ingå i ett kommunalt bostadsbolags styrelse.

– Det har med moral och etik att göra. Sitter man i en nämnd är det den man ska företräda. Annars blir beslutet i samhällsbyggnadsnämnden påverkat av att bostadsstiftelsen driver de här frågorna.
Det säger Ann-Katrin Malmström (Boa) som öppet har framfört sina synpunkter på samarbetet mellan Östhammars kommun och det kommunala bostadsbolaget Östhammarshem.

Kommunen köpte stadshotellfastigheten år 2008 med motiveringen att kommunledningen ville ha ett nytt stadsbibliotek samt hörsal. Två år senare beslutade fullmäktige att låta Östhammarshem köpa fastigheten och stå för byggandet, för att därefter kunna hyra ut lokalerna till kommunen. Ett villkor för att affären blev av var dock att Östhammarshem också skulle få bygga hyreslägenheter inom den gamla hotellfastigheten efter att en ny detaljplan antagits.
– Men det var inte tal om bostäder på innergården, det fanns inte en enda ritning om det, säger Ann-Katrin Malmström och tillägger att hennes parti Borgerligt alternativ var emot affären även av ekonomiska skäl.

Det visade sig snart att Östhammarshem ville placera sex nya huskroppar på innergården. Förtätningen väckte stark kritik från både länsstyrelsen och många närboende, vilket bidrog till att majoriteten i byggnadsnämnden backade. Inom kort ska nu samhällsbyggnadsnämnden ställa ut det nya detaljplaneförslag som tagits fram efter att Östhammarshem lämnat ett reviderat förslag - med fem nya huskroppar.
– Det är ju nästan ingen skillnad, säger Ann-Katrin Malmström som ifrågasätter politikernas integritet i nämnden.
– Partipiskan viner och många har nog mått dåligt, säger Ann-Katrin Malmström.

Bertil Alm (C) säger till UNT att han inte ser något problem i att både företräda samhällsbyggnadsnämnden och stiftelsen Östhammarshem.
– Jag ser inte att det finns någon konflikt. Fullmäktige utser ju ledamöterna i stiftelsen Östhammarshem, och kommunen har dessutom gett Östhammarshem i uppdrag att jobba med den här frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om