På Brune pratas bara finska

Vid en första anblick ser avdelning Igelkotten på förskolan Brune i Luthagen ut som vilken förskoleavdelning som helst. Men spetsar du öronen så hör du att något är speciellt, för här både pratar och sjunger barnen på finska.

Förskoleläraren Marketta Karjalainen med barnen på förskolan Brune i Uppsala.

Förskoleläraren Marketta Karjalainen med barnen på förskolan Brune i Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-09-28 21:15

I slutet på augusti kom de första barnen till avdelning Igelkotten. I hallen trängs barnens ryggsäckar med jackor och blöjpaket. På en av hyllorna sitter en lapp med texten: ”Vaipat loppu” och ”blöjorna är slut”.
— Vi kommunicerar med föräldrarna både på svenska och finska eftersom de flesta barnen har en svensk- och en finskspråkig förälder, säger Gunilla Källmark, förskolechef.
På Igelkotten går i dag 14 barn i åldrarna 1–5 år och det finns platser kvar för några till. Gunilla Källmark berättar att man följer den svenska läroplanen men att all verksamhet sker på finska och att jobbar med att stärka den finska kulturen.

— Förutom att vi kommer att uppmärksamma till exempel lucia och jul som vi brukar i Sverige, så kommer vi också att fira Finlands självständighetsdag, säger hon.
Vid årsskiftet trädde lagen om minoritetsspråk i kraft och Uppsala blev dessutom ett så kallat förvaltningsområde för finskan. Det innebär bland annat att kommunen har en skyldighet att erbjuda förskoleverksamhet på finska. Vilket också Finska föreningen redan tidigare hade haft en dialog med kommunen om.
Ella Ranki och Marketta Karjalainen är båda tvåspråkiga förskolelärare på Igelkotten. De berättar att flera av barnen som kommit från svenskspråkiga förskolor är lite osäkra på finskan men att de utvecklats språkligt sedan i augusti.

— Det är viktigt att vara konsekvent när det gäller språket, säger Ella Ranki, som berättar att det bara är finska som gäller under dagarna, både i tal och vid sång- eller lässtunder.
Men verksamheten handlar inte bara om språkutveckling utan också om identitet. På väggarna sitter flaggor som barnen har målat. Varannan i finska färger och varannan i svenska.
— Det är viktigt att barnen känner tillhörighet både till det finska och till det svenska. De flesta har ju en finsk och en svensk förälder, säger Marketta Karjalainen.
Kasper Carlved som sitter i samlingsringen och mumsar banan, tycker att det roligaste på förskolan är att bygga med Lego. Lite jobbigare är det att prata finska.

— Det är bra att prata finska men ganska svårt. Hemma så pratar vi mest svenska, säger han.
På onsdag är det invigning av Igelkotten. Då blir det rundvisning av lokalerna och finska sånger från förskolebarnen. Förutom avdelning Igelkotten finns det en svenskspråkig avdelning på förskolan Brune och ytterligare en planeras att öppna i januari 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!