Ett väntrum i solgult välkomnar besökarna på Barnahus i Uppsala. Rara mjukdjur ligger och vilar sig i stolarna, belysningen är dämpad. Inte mycket skiljer samtalsrummet från väntrummet. Det skulle möjligen vara kameran i takhöjd som är riktad mot en sittgrupp.
– I det här rummet förhörs barnen av en barnutredare och alla sådana förhör filmas, berättar Eva Eklöf som är barnutredare från polisen.
Barnahus är basen för arbetet med utredningar där barn är offer för misshandel i nära relationer eller sexualbrott. Det speciella för Barnahus är att här samarbetar flera myndigheter med utredningar som rör barnmisshandel i nära relationer eller sexuellt utnyttjande av barn.
Förhören av offren, barnen och ungdomarna, är en central del av verksamheten. Tanken är att barnet inte ska behöva förhöras så många gånger och av olika människor.
– Det är höga tekniska krav på dessa förhör, det är viktigt att den information som kommer fram ska hålla fram till rättegången. Till exempel kan man inte ställa många ledande frågor, säger Eva Eklöf.
Ett tag användes dockor och andra leksaker som stöd för barnens berättande, men det sker inte numera. Möjligen kan barnen få rita när de förhörs.– Förhöret är ingen lek, det gäller att så skonsamt och seriöst som möjligt att få barnen att berätta vad som hänt. Det är oftast lättare att förhöra en fyraåring än en tonåring. De små förstår inte vidden av vad de berättar, medan tonåringen har hunnit bygga upp känslor av skuld och skam som gör det svårt att nå dem, säger Eva Eklöf.
I ett rum intill samtalsrummet kan åklagare och ibland även barnets advokat följa förhöret eller barnets berättelse på en tv-skärm. Kanske också någon anhörig till barnet sitter med. Dock aldrig den person som är misstänkt för att ha gjort barnet illa.
Om de i rummet intill vill meddela sig med förhörsrummet kan de tända en liten lampa. Ibland kan det vara nödvändigt att ta en paus för att diskutera något.
Det yngsta barn Eva Eklöf varit med om att förhöra var två och ett halvt år, men generellt är barnen över fyra år. Barnets språk och begreppsförståelse måste vara utvecklat. Det händer att tolkar för andra språk än svenska måste vara med i förhörsrummet.
Men innan man kommit så här långt, tills att ett barn förhörs om att det blivit misshandlat eller sexuellt utnyttjat, krävs flera förberedelser. Ett ärende kan inledas med att ett barn börjar berätta i förskolan eller i skolan för någon vuxen.
– Vi får många förfrågningar från skol- och förskolepersonal hur de ska göra då. Vårt svar är oftast att de ska förmå barnet att berätta lite mer. Det kan ju faktiskt handla om att en pappa eller mamma bara tagit hårt i armen då barnet försökt springa ut i gatan, säger Eva Eklöf.
Pia Byhlin som är samordnare från polisen berättar att det hänt att barn kommit själva till polishuset för att anmäla att de har blivit misshandlade eller utnyttjade. Annars är det vanligaste att skol- eller förskolepersonal anmäler sina misstankar.
Barnahus sammankallar till ett samråd med alla inblandade myndigheter runt barnavårdsanmälan. Här diskuteras om ärendet överhuvudtaget ska utredas vidare och än så länge är barnet och den misstänkta anonyma. Fattar man ändå beslut om polisutredning ska förhör ske inom två veckor. Hela polisutredningen får ta max tre månader. Gör socialförvaltningen en egen utredning får det ta fyra månader.
– Vi på polisen har svårt att klara handläggningstiden. Det kan vara misstänkta som åkt utomlands och datorer som ska gås igenom. Sedan Barnahus startade har allt ändå gått väsentligt snabbare, säger Pia Byhlin.
Men sedan kan rättsprocessen dra ut på tiden. Tingsrätten har inga särskilda tidsramar för när ett mål ska tas upp och det tar ytterligare tid om det överklagas.– Det kan ta upp till ett och ett halvt år innan processen är över. Det tycker jag är oförsvarligt när det gäller barnmisshandel eller sexualbrott mot barn, säger Lasse Dahlén, samordnare från socialförvaltningens sida.
Alla utredningar leder inte fram till att ett brott verkligen har begåtts. Men på Barnahus är det också ett mål i sig att göra en bra utredning som leder till förändringar för barnet, att det verkligen får hjälp.
– Det är väldigt troligt att barnen inte ljuger. Men vanlig bevisning gäller förstås också, säger Pia Byhlin.
En polisutredning skapar kaos ett tag i familjen, allt som de kanske dolt på olika sätt öppnas mot utomstående.
– Men det leder också till att de får hjälp. Flera föräldrar uttrycker faktiskt lättnad, i synnerhet de som är otrygga i sin föräldraroll. Många barn kanske heller inte är de lättaste att hantera, säger Pia Byhlin.
– De svåraste föräldrarna att nå är de väletablerade, de som har mycket att förlora.
Under 2010 hade Barnahus i Uppsala 223 samråd. Det ledde till att 180 ärenden polisanmäldes. Barnahus i Uppsala kan inte säga direkt hur många av deras ärenden som leder till fällande dom eftersom det inte finns någon statistik som beskriver förhållandet mellan barnmisshandelsanmälningar och fällande domar.
– Vi ligger i alla fall bland de främsta i landet när det gäller effektivitet i våra utredningar, säger Lasse Dahlén.
Blir det inte tungt att träffa alla dessa barn och tonåringar som varit med om plågsamma saker?
– Det är svårt, men känns meningsfullt och vi får handledning. Det är så häftigt att se tonåringarna. Allt är bara skit när de går in i förhörsrummet, men det är en helt annan unge som kommer ut därifrån. De har fått möta en vuxen som lyssnar utan att vara fördömande eller äcklad. Sådant ger hopp hos dem, säger Pia Byhlin.
Hon har arbetat länge med liknande uppgifter inom polisen och sett hur statusen för dem har ökat. Satsningar på en avancerad fortbildning inom polisen tror hon spelar en stor roll.
– Jag skulle önska att en del av de stora summor som nu satsas på brottsbekämpning av kriminella nätverk lades på att förebygga att barn blir misshandlade och utnyttjade i stället. För vilken barndom har de organiserade brottslingarna egentligen haft? På sikt skulle det innebära besparingar för samhället, säger hon.
I förlängningen skulle hon också vilja att alla unga brottsoffer, alltså även de som varit med om gatuvåld till exempel, skulle kunna förhöras på det tryggare och lugnare Barnahus i stället för på polishuset. De flesta barn och unga som kommer hit blir lugnare här.