På Backens förskola har inga barn försvunnit
Barnen på Backens förskola i Uppsala har sedan drygt ett år mestadels på sig färgglada säkerhetsvästar då de är ute på gården. Och ingert barn har försvunnit.
Han berättar att inget barn har försvunnit från Backens förskola, inte ens för några minuter.
Här har man koll.
- Det finns alltid personal med ute på gården.
Han och förskollärarna Britt-Marie Andersson och Eva Engvall menar att det inte är dålig bemanning som är grundorsaken till att barn försvinner från förskolor. Barn har en tendens att sticka iväg av ren nyfikenhet.
- Barn testar och prövar. Vi måste ha fokus på dem och vara i närheten, säger de.
Ett sätt att arbeta förebyggande är att se på vilket sätt man lägger upp arbetet och att ständigt gå igenom rutinerna. Kisspauser innan man går ut kan vara ett sätt.
Att ha koll på säkerheten är a och o, att grindar är stängda. Det gäller såväl besökare som personal.
Staketen på Backens förskola har kontrollerats så att de inte går att krypa under och att det inte finns några hål i dem.
- Våra staket är relativt höga, det krävs en viss ansträngning för att komma över dem.
Vad kan förbättra säkerheten?
- Det finns risker vid alltför stora barngrupper, säger Britt-Marie Andersson. Det är högaktuellt med en personal till för barn mellan noll och tre år. Det skulle göra underverk. Saker kan hända snabbt med små barn.
Olof Petersson har svårt att svara på om en grundbemanning på 6,4 barn per årsarbetare är rimlig. Smärtgränsen är i varje ifall inte nådd då.
- Fem barn på en vuxen personal vore bättre. Då har personalen mer koll och hinner med varje enskild individ mer.
Pedagogik och säkerhet går hand i hand, menar han. En utmaning för framtiden är att bygga förskolor som bådar lockar till lek och är säkra. En tråkigt byggd förskola ter sig mer angelägen att lämna än en spännande. Fler öppna ytor utan prång att gömma sig i är bra för säkerheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!