Ovissa tider i Söderfors

Det är ovanligt tyst den här sommaren i bruksorten Söderfors. Den djupa lågkonjunkturen har slagit hårt inte bara mot industrierna utan mot hela samhället. Men mitt i krismörkret finns det också ljuspunkter.

Micke Wadén, smed på Damasteel, har haft mycket att göra hela sommaren.

Micke Wadén, smed på Damasteel, har haft mycket att göra hela sommaren.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-07-19 09:57
- Fram till i höstas såg det bra ut. Sen sa det bara pang när krisen kom. Det är klart att det påverkar stämningen, det är ju det här folk på orten pratar om när man träffas, säger Stefan Lindskog som sitter på torget utanför Icabutiken i Söderfors en öde torsdagseftermiddag i juli.
Här låg tidigare post- och bankkontor, en klädaffär och en vitvaruaffär. I dag är det mesta nedlagt, folk åker till Tierp eller Gävle för att uträtta många av sina ärenden i stället. Pizzerian intill är igenbommad för tillfället.

Stefan Lindskog arbetade tidigare på Scana Steel, ett av de lokala stålföretagen på orten. För flera år sedan sadlade han om och började arbeta som hovslagare, men han känner många på verken som påverkats djupt av krisen.
- Många härifrån börjar jobba tidigt på bruken, ofta redan i tonåren. Sedan håller man på fram tills pensionen. Det går liksom i arv, säger han.
Så det har varit i hundratals år, i samhället som i dag har cirka 1700 invånare. Många tidsåldrar har kommit och gått sedan Söderfors bruk växte fram med järnet under sent 1600-tal, men på en punkt är förhållandena desamma: bruken är fortfarande samhällets stöttepelare, navet i människors liv på orten.

Många familjer försörjer sig helt på arbetet hos dagens stålföretag Erasteel Kloster, Scana Steel och Åkers Specialty Rolls, som tillsammans har nära 400 anställda, eller på kabelsystemtillverkaren Habia Cable en bit utanför samhället.
Alla företagen har under våren varslat personal om uppsägning eller försökt lösa de akuta problemen genom permitteringar, minskad arbetstid och lönesänkningar. När ordergången stannat av behövs ingen eller lite personal på plats under sommarmånaderna.

Den gamla 1600-talsherrgården tronar majestätiskt mitt i byn vid nedre Dalälvens strand, precis intill Erasteels fabriksområde. Hotellägaren Günther Schneider säger att de inte märkt av någon försäljningsminskning än, trots krisen.
- Tvärtom ökade vi får försäljning rejält under första halvåret. Men till hösten ser det mörkare ut, då vi har betydligt färre konferens- och företagsbokningar inbokade.
Däremot är sommarturisterna färre i år, men det beror förmodligen på en kris av helt annan natur.
- Många som ringer hit är rädda för myggen, de tror att det är lika illa som i Gysinge, säger Anna Jensen som jobbar på herrgården. Stickmyggen som härjar svårt i trakterna ett par mil nedströms mot Färnebofjärden är avsevärt färre här, men ryktet om deras framfart i området har spridit sig betydligt längre.

Ett stenkast från herrgården finns företaget Damasteel AB, ortens och kanske hela landets minsta stålföretag - men också ett av de mest framgångsrika just nu. Insprängt mitt i bruksmiljön arbetar här tio personer med att tillverka så kallat damaskenerstål av stålpulver.
Råvaran kommer från Erasteel och smids samman så att det bildar dekorativa mönster till bland annat köksknivar, vapen, fat och golfklubbor. Det är ett nischat, avancerat hantverk som ställer stora krav på precisionsarbete.
Stålet exporteras till länder över hela världen, och trots kristiderna är efterfrågan stor.
- Vi har inte känt av någon lågkonjunktur alls utan kör på för fullt i sommar, säger smeden Micke Wadén, som själv bor i Söderfors.

Kontrasten mot tystnaden bakom grindarna på Erasteelfabriken intill är skarp.Men svårigheterna för de stora bruken i närheten går förstås inte helt obemärkt förbi.
- Leveranstiderna har blivit lite längre, även om vi inte har märkt av någon produktionsnedgång än. Men det är klart att verksamheterna i orten påverkats kraftigt av konjunkturen. Vi har haft kriser förut, men inte på det här sättet, resonerar företagets vd Per Billgren och marknadschefen Rolf Björk.
- Många på bruken är så klart oroliga. Det bara small till i höstas. Men alla hoppas ju att det ska vända snart, säger Micke Wadén, som de flesta andra känner flera som blivit varslade eller redan är arbetslösa.

Liksom hela orten gläds personalen på Damasteel åt den kommande utbyggnaden av pulverståltillverkningen på Erasteel. Den kommer förmodligen innebära ett tjugotal nya jobb på orten och ytterligare ett lyft för damanskenerstålsproduktionen.
Per Wåleryd är Söderfors lokale trädgårdsmästare sedan många år. Det mesta av hans och familjens tid går åt till att driva handelsträdgården vägg i vägg med Damasteel. Inne bland blomstren doftar det milt av rosor, vilka finns i över 500 exemplar, tillsammans med över tusen perenner och 300 klematis.

Om krisen säger han precis som alla andra, att den kom som en blixt från klar himmel.
- Vår kundkrets kommer ofta längre ifrån och är relativt stabil. Men det här påverkar ju hela samhället, i många familjer jobbar båda två på samma företag, säger han.
De flesta har ett band till stålverken i bygden, så även familjen Wåleryd, som vid sidan om den egna verksamheten sköter om blomsterplanteringarna inne på Erasteel. Bruken, industrierna och stålet utgör, precis som de alltid gjort, Söderfors hjärta. Efter en lång, tyst sommar kommer det att bli avgörande för ortens framtid om höstens färger går i ljust eller mörkt.
Fakta
Företag i Söderfors


Erasteel Kloster, nu cirka 170 anställda i Söderfors. 45 personer har lämnat sina jobb i år efter uppsägningar, pensionslösningar eller frivilliga överenskommelser. Personalen har gått med på sänkt arbetstid och lön i utbyte mot löfte om inga fler varsel under 2009.

Habia Cable, 180 anställda, efter att ett tjugotal personer har sagts upp under våren.

Scana Steel, 164 anställda, av dem varslades 24 personer i februari, ytterligare 60 i april.

Åkers Specialty Rolls, 50-tal anställda, 7 av dem sades upp i april.

Även på Atlas Copco i Tierp, en viktig arbetsgivare för orten, har personalen accepterat ett förslag om minskad arbetstid och sänkt lön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om