Oviss väntan på effekterna av Brexit

Brexit kan komma att påverka såväl forskare som studenter vid Uppsalas båda universitet, men på vilket sätt och hur mycket vet ingen. Oron delas av deras brittiska kolleger.

Marie Guldevall studerade vid Keele University.

Marie Guldevall studerade vid Keele University.

Foto: Lotta Lille

Uppsala2017-03-26 06:00

Kay Svensson är biträdande universitetsdirektör och internationell samordnare vid Uppsala universitet. Han konstaterar att resultaten av förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU kan medföra problem för såväl forskare som studenter:

– Det är bådas problem, vårt universitets och Storbritanniens universitets. Men ännu är osäkerheten stor om vad som kommer att hända med den fria rörligheten och också med finansiering av studentutbyten och forskningsprojekt. Säkert finns det en oro, inte minst på individnivå, men ingen vet hur det kommer att bli, säger Kay Svensson.

Utfallet av folkomröstningen fick snabbt effekter i form av mejl och besök från brittiska universitet som söker möjligheter att få bilaterala avtal med Uppsala universitet för att försäkra sig om fortsatta samarbeten:

– Det är naturligtvis positivt, och vi är lika angelägna som dem om att internationella nätverk och projekt kan fortsätta byggas och drivas, säger Kay Svensson.

Ett nätverk som universitetet i Warwick nära Coventry tagit initiativ till och som nu omfattar 18 universitet i Storbritannien och Europa, däribland Uppsala universitet, är The Guild. Alexander Buxton är mediakommunikatör på Warwick University och är en av dem som tagit chansen att via Erasmus’ utbytesprogram för personal besöka Uppsala och kollegerna på kommunikationsavdelningen.

– The Guild startade officiellt 2016, men förberedelserna har pågått i två år, långt innan folkomröstningen och Brexit. Att det nu finns på plats är fantastiskt bra eftersom internationella samarbeten mellan forskare och universitet är viktigare än någonsin med tanke på de globala utmaningar vi står inför i form av sjukdomar, naturkatastrofer och konflikter, säger Alexander Buxton.

Warwick ingår i the Russell Group, Storbritanniens 25 mest framgångsrika universitet. I gruppen är 38 procent av de anställda och 28 procent av studenterna inte från Storbritannien. Vid Warwick är motsvarande siffror 37 procent respektive 31 procent. Det betyder att icke-britter är viktiga för såväl undervisning som forskning och inkomster. Universitetsstudier är inte gratis i Storbritannien.

SUHF, Sveriges universitets- och högskoleförbund, kommer att göra en översyn av vad Brexit kan komma att innebära. Martin Melkersson, universitetsdirektör vid SLU, var med då beslutet om gemensam översyn togs, men säger att Storbritannien inte är ett av de länder som SLU har mest samverkan med.

– Men självklart är det viktigt att samarbeten fortsätter, och vår ambition är att ha fortsatt goda relationer med brittiska universitet, säger Martin Melkersson.

Uppsala universitets rektor Eva Åkesson har i sin rektorsblogg inte bara pekat på att Storbritannien är en mycket populär destination för Erasmus-studenter och att det finns många gemensamma forskningsprojekt. Storbritannien och Sverige har också inom EU haft likartad syn på betydelsen av forskning och innovationer.

– Vi är många som oroas över att ett så betydande forskningsland som Storbritannien lämnar unionen. Kommer forskningsfrågor få mindre betydelse framöver på grund av detta inom EU? skriver rektor i sin blogg.

En rapport från Tillväxtanalys, en myndighet under Näringsdepartementet, står att det brittiska finansdepartementet garanterat att den finansiering som utlovats via EU till forskning fram till 2020 ska stå kvar även om projekten fortsätter efter att landet lämnat EU. Det gäller också projekt inom EU:s struktur- och investeringsfonder om de startats innan hösten 2017.

I samma rapport refereras inrikesminister Amber Rudd som sagt att antalet studenter och forskare från utlandet till universitet som inte ingår i Russell Group ska begränsas och nettoinvandringen minska från dagens 350 000 till under 100 000 personer.

För Warwicks universitet som ingår i Russell Group tillsammans med Oxford, Cambridge, Edinburgh och 21 till, kan det låta någorlunda betryggande.

Alexander Buxton vill inte uttala sig om politik eller ekonomi men sticker inte under stol med att flera informationstillfällen riktade till utländska studenter och anställda hållits i Warwick under hösten.

– Oavsett Brexit gör vi naturligtvis vårt bästa för att fortsätta vara attraktiva för studenter och forskare från andra länder. Om det inte lyckas kommer alla att förlora på det.

EU, forskning och Erasmus

EU:s Erasmus plus-program är i kraft 2014-2020 och ger möjlighet för studenter, lärare och personal vid universitet och högskolor att studera, praktisera eller göra studiebesök vid institutioner i andra länder som ingår i programmet.

EU har i sitt ramprogram Horizon 2020 som antogs 2014 avsatt totalt 80 miljarder euro som satsas på forskning och innovation. Storbritannien har hittills fått 3,3 miljarder euro från Horizon (15 procent av de 21 miljarder som betalats ut), deltar i över 3 500 projekt, och koordinerar omkring 1 700. Näst flest, 934 projekt, koordineras av Tyskland.

Brittiska universitet får runt 16 procent av sin budget från EU, totalt 8,8 miljarder euro åren 2007-2013. 2016 var 16 procent av den akademiska personalen från andra EU-länder, och 14 procent av doktoranderna.

Källor: Vinnova, Tillväxtanalys, EU-EC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!