Flera stora byggplaner i Uppsala på kö hos domstolen

Framtiden är oviss för några av Uppsalas största byggplaner sedan de överklagats under sommaren. Inga besked finns ännu om när rättsprocesserna kan avgöras.

Byggplanerna i kvarteret Ångkvarnen (t v) och kvarteret Hugin har båda överklagats till domstol.

Byggplanerna i kvarteret Ångkvarnen (t v) och kvarteret Hugin har båda överklagats till domstol.

Foto: Atrium Ljungberg/Ola Lindqvist UNT arkiv

Uppsala2021-09-06 05:00

I kvarteren runt Strandbodgatan-Östra Ågatan nära Fyrisån har planeringen pågått i flera år för en omvandling i storformat med över 1 000 nya bostäder, arbetsplatser och verksamhetslokaler. Nästan samtliga stora kontorsbyggnader från 1970-talet i kvarteret Hugin norr om Strandbodgatan – där bland andra länsstyrelsen haft sina lokaler – rivs och ersätts med bostadshus och nya arbetsplatser om planerna blir verklighet.

undefined
I förslaget för kvarteret Hugin ersätts dagens kontorshus med nya bostäder och arbetsplatser. Vy mot korsningen Östra Ågatan-Strandbodgatan.

På motsatta sidan Strandbodgatan i kvarteret Ångkvarnen innehåller förslaget bland annat nya bostadshus i upp till 8-10 våningar samtidigt som flera av de gamla tegelbyggnaderna bevaras och byggs om för bostäder eller verksamheter. Planerna innehåller också nya förskolor, lokalgator, gårdar samt små grönytor och torg. Totalt i de båda kvarteren rör det sig om en markyta på nästan 100 000 kvadratmeter, motsvarande ungefär 13 fullstora fotbollsplaner.

Kommunfullmäktige godkände detaljplanerna i början av sommaren. De har senare överklagats till mark- och miljödomstolen. I båda fallen anser närboende att planerna innehåller alltför höga hus som skulle hindra solljuset till befintliga lägenheter på ett oacceptabelt sätt. De klagande har även flera andra invändningar mot byggförslagen.  

undefined
Tänkbar utformning av om- och påbyggt kontorshus vid korsningen Strandbodgatan-Dragarbrunnsgatan i kvarteret Hugin.

Domstolens målsättning är att avgöra merparten av plan- och byggärenden inom sex månader, men ännu är handläggningen av de båda Uppsalaplanerna bara i startfasen. I princip kan inget byggande börja innan detaljplanen godkänts och, efter tre veckor, vunnit laga kraft. Den kan innan dess överklagas till högsta instans, där handläggningstiden bara för ett beslut om prövningstillstånd är runt sex månader. Väljer domstolen att pröva planen kan det dröja minst lika länge innan ett avgörande.

I många fall räknar fastighetsägarna redan från början med att deras byggförslag hamnar i domstol. För kvarteret Hugins ägare, fastighetsbolaget Vasakronan, kom överklagandena inte som någon överraskning:

– Vi har tagit höjd för det i tidsplanen. Under tiden kan vi inte sätta spaden i marken men arbetar vidare med planeringen. Vår förhoppning är att ha ett besked från domstolen innan årsskiftet, säger Bo de Besche, Vasakronans regionchef i Uppsala. 

undefined
Kungsängsgatan sneddar tvärs igenom kvarteret Hugin där bland annat Skatteverket har kontor.

För att i någon mån ha beredskap inför domstolens besked granskar byggbolagen ofta själva de överklaganden som lämnas in:

– Vi försöker bedöma de sakliga skälen för överklagandet och hur stor sannolikheten är för att de som klagat vinner. Det påverkar i vilken grad vi kan driva vårt projekt vidare på spekulation, säger Jan-Erik Hellman, chef för fastighetsutveckling på Vasakronan.

undefined
I förslaget till utbyggnad av kvarteret Ångkvarnen vid Östra Ågatan bevaras bland annat den gamla tegelsilon och kvarnhuset.

I kvarteret Ångkvarnen är kvarnverksamheten nedlagd och de flesta lokaler tomma. Gerd Comstedt, verksamhetschef för området som går under namnet Skeppskajen, säger att fastighetsägarna arbetar för att ligga i startgroparna när, och om, domstolen ger klartecken:

– Även för de kringboende tror vi det är en vinst om arbetet kan komma igång. I dag är de grannar till hus som till stor del står tomma, där vi i stället vill skapa ett fint område med liv och rörelse, säger hon.

undefined
Utbyggnadsplanerna för kvarteret Ångkvarnen innehåller bland annat ett gångstråk bakom det gamla kvarnhuset i tegel.

En tredje byggplan i stort format som parkerat hos domstol i väntan på slutligt avgörande är den decennielånga striden om bostadshus i Seminarieparken. Kommunens detaljplan överklagades i juni till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen, som ännu inte kan ge besked om när frågan om prövningstillstånd kan avgöras.

Avgör var det får byggas

I detaljplaner bestämmer kommunerna var det kan byggas nytt och var byggnader får förändras eller bevaras. Kommunen ska göra en samlad bedömning av lämpligheten och ge myndigheter och allmänhet möjlighet att lämna synpunkter. I normalfallet går ett planförslag ut på remiss i två omgångar. Länsstyrelsen ska bevaka att planen tar hänsyn till hälsa, miljö och andra frågor. Detaljplaner kan överklagas till mark- och miljödomstolen och därefter till mark- och miljööverdomstolen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!