Överviktsenhetens resurser räcker inte

Barn som lider av allvarlig fetma får vänta ett år för att få hjälp vid överviktsenheten för barn och ungdom på Akademiska sjukhuset. Resurserna räcker inte för att uppfylla vårdgarantin.

Uppsala2009-09-01 09:36
Nyligen beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Uppsala läns landsting att skjuta till en miljon kronor för att korta köerna till överviktsenheten för vuxna. Mer pengar behövs även till att hjälpa barn med liknande problem, enligt läkaren Anders Forslund som leder arbetet vid överviktsenheten för barn och ungdom.
- När vi startade verksamheten 2008 räknade jag fram att det behövdes tre miljoner kronor för att klara vårdgarantin. Vi fick inte hela denna summa säger Anders Forslund.

I dag arbetar han halvtid med att hjälpa barn med svår fetma. Till sin hjälp i teamet har han en barnsjuksköterska, en dietist och en psykolog - alla anställda på deltid.
Anders Forslund säger att mer resurser skulle leda till bättre vård, men framför allt korta kön där 40 barn väntar.
Han poängterar att en väntetid på ett år är en mycket lång tid för ett barn. Lång tid utan hjälp kan leda till att barn tappar tron på vården, menar han.

Margareta Öhrvall är chef för kvinno- och barndivisionen, hon säger att ett första steg blir att förändra arbetssätt. Om inte det går blir nästa steg att försöka få fram nya resurser.
- Men det är inte lätt i och med det kärva ekonomiska läget, säger Margareta Öhrvall.
Arne Sandemo (M) är ledamot i landstingsstyrelsen, han ser allvarligt på att barn med sjukdomen fetma får vänta upp till ett år på hjälp.
- Läget är bekymmersamt, för fetma kan leda till följdsjukdomar för den enskilde, och ett större vårdbehov för landstinget i framtiden, säger Arne Sandemo.

Anna-Karin Klomp (KD) sitter i hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Hon säger att det inte är acceptabelt att vårdgarantin inte uppfylls.
Men problemet verkar vara att det inte finns tillräckligt med resurser, finns det pengar att lägga på enheten?
- Det finns vårdgarantipengar, men de behövs på många håll.

Men är det acceptabelt att barn med fetma får vänta längre en vuxna med samma problem?
- Ingen ska behöva vänta längre än tre månader, säger Anna-Karin Klomp.
FAKTA

Överviktsenheten för barn och ungdom på Akademiska sjukhuset öppnade våren 2008. Målet är att hjälpa barn med svår fetma. Ett arbetslag med barnsjuksköterska, dietist, psykolog och läkare behandlar barn och ungdomar. Teamet jobbar även med kunskapsutveckling och sprider kunskap till primärvården, skolhälsovården och barnhälsovården.

Hittills har mellan 60 och 70 barn kommit in för behandling. Patienterna kommer från Uppsala och mellersta Sverige.

Fakta: Akademiska sjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!