Övervikt ökar bland de yngsta
Sedan början av 1980-talet har övervikt och fetma ökat rejält bland fyraåringarna och tioåringarna i Uppsala, i synnerhet hos flickor. Bland 16-åringarna däremot ses ingen ökning alls.
— Att vi inte ser någon skillnad mellan 16-åringarna nu och i början av 1980-talet talar för att det är först under de senaste åren som förändringar i barns livssituation börjat driva kroppsvikten uppåt, säger Anders Forslund, läkare vid Akademiska barnsjukhuet i Uppsala.
Undersökningen omfattar nära 1 100 slumpmässigt utvalda barn i Uppsala som år 1982 respektive 2002 var fyra, tio eller 16 år gamla. Med hjälp av journaluppgifter från barn- och skolhälsovården har forskarna räknat ut i vilken mån barnen hade normal vikt eller om de var överviktiga och till och med uttalat feta.
— Allra mest slående är hur förekomsten av både övervikt och fetma ökat bland de fyraåriga och tioåriga flickorna, säger Anders Forslund.
Under 20-årsperioden 1982 till 2002 mer än fördubblades förekomsten av övervikt och fetma bland dem. Det innebär att nästan var tredje tioårig och drygt var femte fyraårig flicka i Uppsala var överviktig eller uttalat fet år 2002.
— Ökningen av övervikt, men inte av fetma, har varit nästan lika kraftig bland fyra- och tioåriga pojkar. Var sjätte fyraårig pojke och var femte tioårig pojke var överviktig 2002, men bara någon enstaka procent av dem var uttalat feta, säger Anders Forslund.
Däremot såg forskarna ingen ökning alls av övervikt och fetma bland 16-åringarna. Både i början av 1980-talet och 20 år senare hade nästan nio av tio 16-åriga flickor normal vikt. Andelen 16-åriga pojkar med normal vikt år 2002, 91 procent, var till och med något högre än 20 år tidigare.
— Den nedgång vi ser i förekomsten av övervikt bland de 16-åriga pojkarna är dock inte statistiskt säkerställd utan kan ha berott på slumpen, säger Anders Forslund.
Den nya studien kan inte besvara frågan om varför övervikt och fetma under en 20-årsperiod ökat så påtagligt i de yngre åldersgrupperna, men inte bland 16-åringarna.
— Mycket talar för att det beror på förändringar i livsstilen, som år 2002 ännu inte slagit igenom bland de litet äldre barnen. Dit hör till exempel ökat stillasittande och mer av godisätande och läskdrickande även till vardags, säger Anders Forslund.
Den undersökning kring ungdomars hälsa i Uppsala län, som landstinget presenterade för knappt två veckor sedan pekar på att att det kan ha skett en ökning av övervikt även i tonårsgruppen efter år 2002. Enligt den skulle uppgången främst ha inträffat bland pojkarna.
Det finns dock viktiga skillnader mellan hur de båda undersökningarna gjorts, som gör att de inte direkt kan jämföras med varandra.
En viktig skillnad är till exempel att Anders Forslund och hans kollegor haft tillgång till journaluppgifter om barnens verkliga, med våg uppmätta kroppsvikt. I landstingets undersökning däremot har barnen själva i en enkät angivit hur mycket de väger.
— Att tonårsflickor tenderar att underskatta sin egen kroppsvikt skulle därför kunna vara en förklaring till varför det i den undersökningen, till skillnad från vår, ser ut som om övervikt skulle vara ett vanligare problem bland pojkar än bland flickor, säger Anders Forslund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!