Övervikt och fetma alltid en hälsorisk

Även överviktiga personer som inte har några påtagliga rubbningar i blodfetter och blodtryck och med normala blodsockernivåer löper ökad risk att insjukna i hjärtinfarkt eller stroke och för att dö i förtid.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-12-28 22:00
Det framgår av en unik studie bland nära 1 800 män i Uppsala, som publiceras i nätupplagan av den välrenommerade facktidskriften Circulation.
- En del forskare har hävdat att övervikt och fetma bara är skadlig i kombination med det så kallade metabola syndromet. Vår studie visar dock att all fetma på lång sikt är ohälsosam, säger docent Johan Ärnlöv vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.
I studien har forskarna kunnat följa männen från 50 års ålder, då de deltog i en omfattande hälsokontroll, och 30 år framåt.

När studien inleddes var alla männen hjärtfriska, men under de följande 30 åren insjuknade 681 av dem i akut hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt och 386 dog till följd av någon sådan hjärt-kärlsjukdom.
Flera tidigare studier har visat att en kombination av höga blodfetter, högt blodtryck och höga blodsockernivåer, vad forskarna brukar kalla det metabola syndromet, ökar risken för att insjukna och dö i någon hjärt-kärlsjukdom. Personer med det metabola syndromet är ofta också bukfeta.

Dessa samband såg forskarna även bland männen i Uppsala. Jämfört med normalviktiga män med normal ämnesomsättning löpte feta män med det metabola syndromet drygt 2,5 gånger högre risk att insjukna i någon hjärtkärlsjukdom och dö under de 30 åren. Även normalviktiga män med det metabola syndromet insjuknade betydligt oftare i hjärtinfarkt eller stroke jämfört med normalviktiga män utan störningar i ämnesomsättningen.
- Däremot var det en överraskning för oss att risken för hjärtkärlsjuklighet och död var påtagligt förhöjd även för överviktiga och feta män utan det metabola syndromet vid hälsokontrollen i 50-årsåldern. Detta har inte kunnat visas i tidigare studier, säger Johan Ärnlöv.

För feta män som inte hade det metabola syndromet var risken för att insjukna i någon hjärt-kärlsjukdom nästan dubbelt så hög som för normalviktiga män med normal ämnesomsättning.
- Flera forskare har hävdat att det inte finns några hälsoskäl att råda överviktiga och feta personer utan det metabola syndromet att gå ner i vikt. Vår studie talar dock för att rådet att gå ner i vikt kan ges till alla överviktiga och feta personer, säger Johan Ärnlöv.
Men varför ska man lita mer på resultaten av den nya Uppsalastudien än på tidigare studier, som inte funnit någon förhöjd risk för hjärt-kärlsjuklighet för feta personer utan det metabola syndromet?
- Det viktigaste skälet är tidigare studier haft för kort uppföljningstid. Det är först efter en uppföljningstid på tio till 15 år som vi tydligt började se att även feta män utan det metabola syndromet har ökad risk för hjärtinfarkt och stroke, säger Johan Ärnlöv.

Någon motsvarande långtidsstudie på feta och överviktiga kvinnor har ännu inte gjorts.
- Vi vet alltså inte om dessa samband gäller även för kvinnor. Att det fortfarande saknas data för kvinnor innebär å andra sidan inte att vi kan betrakta fetma utan det metabola syndromet som oskadlig för kvinnor, säger Johan Ärnlöv.

ake.spross@unt.se 018-478 13 12
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!