Övervakningen kontrolleras inte

Uppsala kommun saknar policy för kameraövervakning inne på skolor. Det finns heller inget register på vilka skolor som övervakar sina elever.

GUC-eleverna är övervakade.

GUC-eleverna är övervakade.

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2011-10-12 12:54

Men det är Uppsala kommun vård och bildning som har ansvaret att personuppgiftslagen efterföljs.

Enligt Ulrika Harnesk på Datainspektionen är det aldrig enskilda skolor som utför kameraövervakning, utan kameraövervakaren är antingen organisationen, bolaget eller den politiska nämnd som driver skolan.
– Ansvaret att se till att personuppgiftslagen följs ligger alltid på den som kameraövervakar, säger Ulrika Harnesk.
Trots detta har Uppsala kommun vård och bildning ingen samlad bild över vilka skolor som övervakar sina elever och på vilket sätt.

Peter Müller är personuppgiftsombud på Uppsala kommun. Han har inte någon koll på var övervakning sker. Anledningen är att skolan inte behöver rapportera in till honom att videoupptagning sker vid skolan. Inte heller Patric Falk, säkerhetssamordnare på Uppsala kommun vård och bildning, vet var kameraövervakning sker.

Varför har inte kommunen något register över vilka skolor man övervakar elever på?
– Bra fråga, varför skulle vi ha ett samlat register? Är det Uppsala kommun vård och bildning som ska kontrollera sig själv att övervakningen sker korrekt?

Patric Falk säger att Uppsala kommun vård och bildning skulle kunna kontrollera att övervakningen sker korrekt genom att exempelvis skicka ut en enkät till skolorna, men det har aldrig skett. I dagsläget hänvisas skolor till kommunens interna nät där det finns information om hur personuppgiftslagen fungerar vid kameraövervakning. Patric Falk kan för egen del tycka att det inte skulle skada med ett centralt register.
– Sedan är frågan var det ska ligga. Ska det ligga hos Uppsala kommun vård och bildning och vi ska granska oss själva eller ska den ligga någon annanstans i kommunen? I så fall ska man inte ha listan för listans skull utan det måste vara av en anledning.
När man pratar med många av rektorerna på kommunens skolor finns det en stor osäkerhet om vad som faktiskt gäller när kameraövervakning kommer på tal. Ulrika Harnesk säger att kommunen har ansvaret och ska göra bedömningen om övervakningen är tillåten.
– När vi gör en inspektion riktar vi den mot den politiska nämnden, organisationen eller det bolag som driver skolan och inte mot den enskilda skolan, säger hon.

Utöver personuppgiftslagen måste skolor som har kameraövervakning inomhus följa Uppsala kommuns säkerhetspolicy. Den säger att man ska värna om den personliga integriteten. Överlag är den oskrivna policyn kring kameraövervakning att man ska vara restriktiv med kameror.
– Där elever vistas ska det inte videofilmas om det inte finns särskilda skäl och för mig handlar det om liv och hälsa. Jag har hört exempel på att plomberingen på en brandsläckare förstörts på skolor i Sverige. Det är tveksamt om det brottet står i proportion till personens integritet, säger Patric Falk.

Fakta

Olika lagstiftningar reglerar

Kameraövervakning av platser dit allmänheten har tillträde regleras enligt lagen om allmän kameraövervakning.

  • Vid kameraövervakning av skolgårdar krävs tillstånd av länsstyrelsen, i och med att området är tillgängligt för allmänheten. Innan länsstyrelsen ger tillstånd till skolor får kommunen yttra sig.
  • Övervakningsområdet ska begränsas så mycket som möjligt. Så få som möjligt ska ha tillgång till filmerna, som bara får sparas i en månad utan särskilda skäl.
  • Tydlig skyltning ska finnas.

I skolor gäller en annan lag, personuppgiftslagen, PUL.

  • Inget tillstånd krävs för att kameraövervaka i själva skolbyggnaderna. För att få kameraövervaka inne på skolor måste skolan dock alltid följa reglerna i PUL.
  • För att få kameraövervaka måste det finnas ett konkret behov. Övervakningen ska alltid begränsas så mycket som möjligt. Alla som berörs ska informeras om övervakningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om