Översyn av riskobjekt i Uppsala

I Uppsala kommun finns sedan flera år tillbaka ett 15-tal anläggningar som bedöms som riskobjekt för människa och miljö. I samband med den nya Lagen om skydd mot olyckor kommer antalet riskanläggningar att halveras i Uppsala.

Uppsala2005-02-05 00:00
- Jag tror inte att den typ av olycka som inträffade i Helsingborg kan inträffa i Uppsala. Men man kan aldrig vara riktigt säker, säger Elisabeth Öquist vid länsstyrelsens beredskapsenhet.
I den nuvarande räddningstjänsplanen utpekas ett 15-tal riskfyllda objekt i Uppsala kommun. Bland objekten återfinns bland annat G E Healthcare, före detta Amersham i Boländerna och Nyby såg i Björklinge.
Första januari 2004 trädde en ny lag i kraft, Lagen om skydd mot olyckor som ersätter den nuvarande räddningstjänstlagen.
Den nya lagen innebär bland annat att två olika handlingsprogram ska tas fram, dels ett program för det förebyggande arbetet och dels ett program för räddningstjänsten och dess insatser vid en olycka.
Arbetet med handlingsprogrammen har försenats. Programmen leds av länsstyrelsen i samarbete med räddningstjänsten. Formellt är det kommunens fullmäktige som slutligen godkänner programmen.

Gör riskanalyser
Av allt att döma kommer antalet riskobjekt i Uppsala kommun att halveras. Det tror i alla fall Elisabeth Öquist vid länsstyrelsen.
- Tidigare ställde man omotiverat hårda krav. Det hade inte så mycket med verkligheten att göra, det var mer en pappersprodukt. Många företag gjorde heller aldrig någon riskanalys av sin anläggning.
I dag ser det betydligt bättre ut. Elisabeth Öquist nämner bland annat G E Healthcare och Vattenfall Värme som goda exempel.
- De har ett jättebra säkerhetsarbete. Man ska absolut inte vara orolig när man åker förbi deras anläggningar.

Andra risker
Någon motsvarighet till fredagens olycka i Helsingborg då ett tiotal personer fick föras till sjukhus efter utsläpp av svavelsyra tror Elisabeth Öquist inte kan inträffa i Uppsala.
- Vi har inte så mycket svavelsyra i Uppsala, men det finns andra risker, bland annat kemikalier inom transportsektorn, säger Elisabeth Öquist som anser att transporter av farligt gods på järnväg och landsväg är de största farorna för Uppsalaborna.
Men trots det kommer förmodligen varken järnvägen genom Uppsala eller E4 att klassificeras som riskobjekt i det nya handlingsprogrammet.
- Banområdet vid järnvägsstationen kan bli aktuell som riskobjekt, men jag tror inte det. Vi ska ha ett möte med Banverket och Räddningsverket för att diskutera frågan. Personligen anser jag att transporter av farligt gods är en risk, men alla håller inte med.

Karta över riskobjekten, se UNT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!