Sjön vid Salsta slott får nytt liv – 1700-talet åter

Det våras för Salstasjön. Vårfloden och översvämmande områden ger nu bilden av hur det såg ut vid Salsta slott på 1700-talet när här fanns en sjö.

Mycket snö kombinerat med ordentlig värme har resulterat i en snabb och omfattande snösmältning som tagit området vid Salsta slott tillbaka i tiden då det var en rejäl sjö på platsen.

Mycket snö kombinerat med ordentlig värme har resulterat i en snabb och omfattande snösmältning som tagit området vid Salsta slott tillbaka i tiden då det var en rejäl sjö på platsen.

Foto: Kjell Sjöberg

Uppsala2024-03-12 21:00

Mycket snö kombinerat med värme har resulterat i en snabb och omfattande snösmältning som blivit en rejäl sjö som tagit området vid Salsta slott tillbaka i tiden.

– I dag ser det ut som på 1700-talet när slottet var omgivet av mycket vatten i tre olika väderstreck liksom en vattengrav, berättar Vattholmabon Niclas Malmberg som arrenderar slottet och har olika kulturevenemang där.

undefined
Niclas Malmberg berättar att ett par ska gifta sig i slottet till helgen. "Då kommer de verkligen att få uppleva hur det var på slottet på 1700-talet när det var omgivet av vatten".

Han konstaterar att det brukar bli en del vatten i hagarna kring slottet på vårarna när snön smälter.

– Men årets vattennivåer är extrema och jag har inte sett något liknande sedan jag flyttade hit 2005 – nu kan man verkligen föreställa sig hur det såg ut för länge sedan, säger Niclas Malmberg.

Han visar runt UNT på området. Han stannar bland annat till vid vallgraven bakom slottet.

– Här brukar det aldrig var något vatten. I år är det ganska mycket.

Malmberg pekar även mot en vattensamling en bit bort inne i slottsträdgården.

– Där är den gamla fiskdammen. Den brukar aldrig fyllas med vatten.

undefined
Mycket snö kombinerat med ordentlig värme har resulterat i en snabb och omfattande snösmältning som tagit området vid Salsta slott tillbaka i tiden då det var en rejäl sjö på platsen.

 Zarah Lifvendahl är vd för Fyrisåns Vattenförbund som tillsammans med Uppsala kommun ansvarar för åtgärder om vattenståndet blir för högt i ån.

– Det är klart att det här vattnet kommer att rinna ut i Fyrisån och nå Uppsala förr eller senare. Det är också så att det kommer att översvämma marker runt om i Vattholma på sin väg till Fyrisån.

undefined
En normal vår vid Salsta slott.

Enligt Niclas Malmberg är översvämningarna redan ett faktum. 

– Både till väster och söder om slottet ligger mycket mera odlings- och betesmark än vanligt under vatten.

Står man söder om slottet ser det ut som att det ligger på en ö mitt ute i en sjö.

– Historiskt såg det ut så här. Därefter skedde en utdikning vilket gjorde att sjön mer eller mindre försvann, säger Niclas Malmberg.

undefined
Vallgraven vid slottet. I år är den vattenfylld.

Att sjön nu återuppstår beror också på att avrinningen från området inte gjorts ordentligt.

– Lägg sedan till att delar av marken i området ligger väldigt lågt, vilket gör att den blir extra utsatt när vi hamnar i den situation vi gjort i år med mycket snö som smälter snabbt, förklarar Zarah Lifvendahl.

Hon förklarar också att det pågår arbeten med att återställa tidigare våtmarker liksom försvunna sjöar som Salstasjön. Återställandet av vattenområden bidrar till bättre växt- och djurliv samt minskar utsläppen av växthusgaser.

Niclas Malmberg välkomnar en återkomst av Salstasjön.

– Då kan vi visa upp en miljö här som påminner ännu mera om hur det såg ut vid slottet på 1700-talet. Det är bra. 

undefined
Utsikt ett par trappor upp i Salsta slott. Normalt ser man hagmark när man tittar ut från fönstret här. Nu är området rejält översvämmat.
Salsta slott

Sedan 1200-talet ska det ha funnits slott- eller borgliknande byggnader i Salsta. Den första ägaren, som det historiskt går att säkerställa, var Birger Jarls sonson riddaren Karl Gregersson, som höll till där i början på 1300-talet.

I början på 1600-talet byggde Nils Bielke ett renässansslott på platsen. Vid den här tidpunkten var slottet omgivet av vatten i tre olika väderstreck liksom en vattengrav.

Det ersattes med det nuvarande barockslottet som byggdes mellan 1672 och 1678. 

Slottet var bebott fram till 1976 då det såldes till svenska staten. 

Källa: Statens Fastighetsverk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!