Varje dag cyklar Elin Tapper förbi bäcken som rinner bredvid gång- och cykelvägen på Vårdsätravägen i höjd med Rosendal. När hon var på väg hem från jobbet på tisdagen reagerade hon på en illgrön färg som lös upp skogen.
– Jag tittade över axeln och såg en skarp grön färg. Det var jättekonstigt. Först trodde jag att det var Saint Patrick's Day eller att någon hade färgat vattnet så som de brukar göra på stationen i fontänen. Sen tänkte jag: men gud, är det förorenat?, säger Elin Tapper.
Det var inte bara Elin som förvånades över den ovanliga synen.
– Det var flera som stod och tittade skeptiskt på avstånd. Det såg ut som slajm. Alla var förbryllade, säger hon.
På sociala medier delas bilder och teorier om vad som kan ha orsakat färgen i vattnet. En del tror att det är alger, andra funderar på om det är giftigt.
– Jag ringde till Uppsala vatten för att anmäla och då hade de precis fått ett samtal. De skulle kolla på vad det kan bero på.
Ett skämt eller gift är det inte. Vattnet är nämligen färgat med avsikt. Vattenfall arbetar just nu i Uppsala med att spåra potentiella läckor i de ledningar där fjärrvärmevattnet cirkulerar. Genom att tillsätta färgämnet pyranin markeras läckor i fjärrvärmenätet.
– Det finns alltid svagheter i alla system och vi har ett stort fjärrvärmesystem i Uppsala där en del rör är gamla och som kan spricka lite lätt. Eftersom de är nedgrävda är det svårt för oss att lokalisera läckorna, och det kan vara flera hundra små. Med det gröna vattnet kan vi se läckan och reparera ledningssystemet, säger Jan Zetterberg, distributionschef på Vattenfall.
Hur påverkas Uppsalaborna av det här?
– Det har ingenting med värmesystemet att göra. Det vi tycker är viktigt är att om man upptäcker grönt vatten så får man gärna ringa till vår kundtjänst för då får vi allmänhetens hjälp att hitta läckor och då tar vi hand om det. I annat fall berörs man inte som medborgare.
Pyranin är varken farligt för hälsan eller miljön. Att det just nu används i Uppsala hör inte till ovanligheterna.
– I vissa kommuner tillsätts pyranin hela tiden, men det får man inte göra i Uppsala. Vi måste be om tillstånd och vi gör det med en intervall på några år för att hitta läckor. Färgen försvinner med tiden.