Rektor Eva Åkesson: "Aldrig varit riktigt bekväm"

I nio år har Eva Åkesson varit Uppsala universitets rektor. I vissa sammanhang har hon aldrig varit bekväm i sin roll. Och därför är det skönt att det nu tar slut.

Eva Åkesson tycker att hon gått i land med det hon lovade i sitt installationstal, som internationalisering. En sak hon gärna talar om är ett stort svenskt samarbete med Sydafrika som leds av Uppsala universitet.

Eva Åkesson tycker att hon gått i land med det hon lovade i sitt installationstal, som internationalisering. En sak hon gärna talar om är ett stort svenskt samarbete med Sydafrika som leds av Uppsala universitet.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2021-01-10 06:09

Ett nytt universitetshus modell större intill Uppsala slott, en glaskub modell större vid Ångströmlaboratoriet, Metoo med Akademiupproret, forskningsfusk, ihopslagning med högskolan Gotland, en pandemi med all undervisning på distans i två omgångar. 

Och så den uppslitande rektorskrisen 2014 på det, när flera av hennes närmaste försökt få bort henne. 

Plus all vanlig rektorsvardag förstås.

undefined
Maj 2012. Eva Åkessons debut som mössviftare på sista april. Under hennes tid har universitetet kraftsamlat för att locka tillbaka folket till Carolinabacken klockan 15.

Eva Åkessons nio år som Uppsala universitets rektor har varit intensiva. Hon har gjort avtryck på universitetet och i Uppsala.

Kanske är det därför hon känns uppsluppen och närmast lättad när hon tar emot på rektorskansliet i det gamla Universitetshuset. Så här nära mål kan hon slappna av, sänka axlarna en smula och njuta av upploppet. Det är så det känns.

– Skönast ska nog bli att äga sin egen almanacka igen. Efter nyår har jag ingenting inplanerat.

På väggarna hänger porträtt av hennes 18 närmaste företrädare. Jag känner mig synad, där jag sitter under potentaterna på väggen. 

Samtliga är män och samtliga och var redan professorer i Uppsala när de blev rektorer.

undefined
Eva Åkesson tycker att hon gått i land med det hon lovade i sitt installationstal, som internationalisering. En sak hon gärna talar om är ett stort svenskt samarbete med Sydafrika som leds av Uppsala universitet.

Här har Eva Åkesson brutit ny mark. Hon var Uppsala universitets första kvinnliga rektor och den första som inte rekryterades från Uppsala.

Hur har det känts att vara första kvinnan?

– För mig har det ju inte varit någon skillnad - jag har ju varit kvinna hela mitt liv. 

När jag under arbetet med intervjun går tillbaka i artikelarkivet för att läsa mig igenom Eva Åkessons nio rektorsår så ser jag att det är ordagrant samma svar som hon gav i sin första intervju med UNT hösten 2011. Då hade hon topprankats i universitetets egen process och fick frågan hur det skulle kännas att bli den första kvinnan på rektorsposten.

Men nu 2020 lägger hon till:

– Det är universitetet som borde svara på hur det varit att ha en kvinnlig rektor från Lund, säger hon. 

undefined
December 2011. Anders Hallberg lämnar över rektorskedjan till Eva Åkesson. Det hon talade om i sitt linjetal vid installationen har hon uppfyllt, säger hon i dag.

Eftersom hon 2017 valdes om till tre nya år efter sina första sex får man väl anta att universitetet i stort varit nöjt. Men somligt har nog varit annorlunda i hur man behandlar och bemöter en kvinna och en man som sin rektor, tror hon.

– Jag tror inte att en man skulle få så många kommentarer om sin klädsel som jag fick. Det gick så långt att jag fick frågan av en av mina chefer om jag ville gå till en stylist. Chefen hade väl fått så många synpunkter på hur jag klädde mig.  Men nej, tänkte jag, ni får faktiskt stå ut med mig sådan som jag är.  

Den där busiga glimten i ögat som man brukar kunna se hos Eva Åkesson och som påfallande ofta finns på nyhetsbilderna av henne, finns inte där när hon berättar den här historien. Men det är svårt att ana hur hon verkligen känner för det här. Sorg, besvikelse, ilska, irritation, eller är det bara ett konstaterande? 

undefined
December 2016. På lucia varje år kommer ett antal Nobelpristagare till Uppsala för föreläsnigar, julfika och Nobellunch på slottet. En som inte kom var Bob Dylan, men Eva Åkesson hedrade honom ändå, med en t-shirt.

Men en sak är säker – det finns mycket kvar att jobba med när det gäller jämställdheten i universitetsvärlden även om det går framåt och bilden av en manlig bastion håller på att krackelera. Andelen kvinnliga professorer har ökat med cirka en procentenhet om året och alla universitet har nu haft en kvinnlig rektor, påpekar hon.

– Jag kan förstå dem som säger att det går för långsamt, men det går framåt. Och man ska inte titta bara på andelen professorer, det händer mer och snabbare på andra karriärtjänster. 

undefined
Sista april 2013. kastades sig universitetsledningen ut för Kvarnfallet under forsränningen på Sista april. "Det var min idé! Anders Malmberg trodde inte jag var allvarlig först", säger hon i dag med ett skratt. Förutom de två rektorerna syns Ann Fust, universitetsdirektör till vänster.

När Eva Åkesson kom till Uppsala gjorde hon det som studenternas favorit. I studenttidningen Lundagård kunde man då läsa att Lunds universitet skulle förlora en ”studentvänlig prorektor som lyssnade på vad vi tyckte, och agerade för oss". Den bilden spred sig till kåren i Uppsala och i rektorsvalet var studenternas stöd viktigt för henne.

När studenttidningen Ergo i december 2020 gör sin slutintervju med henne är rubriken: "Studenternas rektor tackar för sig".

Hur känns det att få den titeln?

– Studenternas rektor, det är väl det finaste man kan vara! Jag har inte saknat forskningen, men jag har saknat studenterna, att se när de lär sig och förstår något.

undefined
November 2017. Eva Åkesson har valts om för tre nya år som rektor. Inte minst har studenternas förtroende varit avgörande. Här med Max Stenberg, ordförande Uppsala studentkår.

Hon kommer inte från något akademikerhem och hon minns väl hur stort steget var när hon klev in i universitetsvärlden som student. Det har hon hela tiden försökt att bära med sig som rektor.

– Det är viktigt att vi är välkomnade mot alla. Det har varit en drivkraft för mig. 

Att med den bakgrunden bli rektor just vid Uppsala universitet, äldst i Norden och granne med huvudstaden, är en särskilt märkvärdig resa. För i Uppsala är rektorn en mycket mer offentlig person än i exempelvis Lund, förklarar Eva Åkesson.

– Här lägger rektorn mycket mer tid på representation. Till Uppsala kommer exempelvis ofta statsbesök och här finns ärkebiskopen, som båda ger tillfällen för representation. 

Har du tyckt om det?

– Både och. Jag har fått träffa många människor. Men jag är en ganska blyg person som tycker att offentlighet egentligen är jobbigt. Jag är inte tystlåten, men representation kommer inte naturligt för mig. 

undefined
Juni 2015. Att vara rektor i Uppsala innebär många externa åtaganden. Här statsbesök av Indiens premiärminister, med gäster som Margot Wallström och kronprinsessparet.

I början av tiden som Uppsalarektor var doktorspromotionen direkt skrämmande, men med tiden har hon lärt sig att uppskatta ceremonierna. 

– Men jag har aldrig varit riktigt bekväm med de akademiska traditionerna och är det inte nu heller. Därför ska det bli skönt att det nu är slut.

Precis som i intervjun i Ergo dyker plötsligt Anders Malmberg in i intervjun, parhästen, varpendragaren, prorektorn. 

– En del är nog trötta på våra eviga diskussioner och vårt tjatter, säger Anders Malmberg och skrattar.

undefined
Efter rektorskrisen tog Eva Åkesson och prorektor Anders Malmberg ett steg i från varandra för att kunna få göra en ny start. "Tiden efter krisen har varit den bättre", säger Anders Malmberg, som också slutar nu.

Eva Åkesson skrattar med och nickar med ivrigt med.

– Men till sist är vi nästan alltid överens, fortsätter han.

Deras relation prövades särskilt under rektorskrisen 2014. Tvärs emot de tre upproriska vicerektorerna och de som slöt upp bakom deras spektakulära krav på Eva Åkessons omedelbara avgång, så uttalade Anders Malmberg tidigt sitt förtroende för henne.

– Vi blev ganska hårt tryckta från många håll under den tiden och vi slöt oss kanske lite samman. Efteråt klev vi därför i från varandra en tid för att kunna göra en nystart. Det finns ett klart före och efter rektorsstriden, får jag välja har efter varit bättre, säger Anders Malmberg.

Efter turbulensen avgick vicerektorerna. Styrelsens ordförande Carola Lemne fick heller inte förlängt. I stället fick Eva Åkesson och Anders Malmberg tre år till vid rodret.

undefined
Februari 2014. Rektorskrisen rullas upp för öppen ridå i och med att UNT kan avslöja de många turerna runt kravet på Eva Åkessons avgång. I centrum, förutom de tre vice rektorerna står ordförande Carola Lemne, till vänster, som på olika sätt försöker bistå upprorsmakarna.

I vilket skick lämnar ni över Uppsala universitet till nye rektorn Anders Hagfeldt och prorektor Coco Norén?

– I ett gott skick, verkligen. Vi har budget i balans, vi har fantastiska medarbetare – även om alla är trötta just nu på grund av corona, och vi har starkt tillväxt på forskningssidan med en stor ökning av antalet anställda. Vi har också sagt till regeringen att vi har möjlighet att ta emot fler studenter. Det här har varit en god tid för universitetet, säger Eva Åkesson.

undefined
Oktober 2015. It-entreprenören Niklas Zennström får ta emot pris som årets alumn av Eva Åkesson. Han har också donerat pengar till universitetet, bland annat till en klimatprofessur.

Hon tycker att hon gått i mål med det hon satte upp i sitt första tal vid installationen, som mycket handlade om internationalisering, kvalitet och utvärdering. 

Nöjd lämnar hon nu Uppsalaslätten och återvänder till Skåne och sin professur i Lund.  

– Det har varit en ynnest att ha fått vara här.

Eva Åkesson

Aktuell: Lämnar Uppsala efter nio år som rektor. Återvänder till Lunds universitet.

Ålder: Född 1961 i Ängelholm.

Familj: Två vuxna barn, varav den ene studerar i Uppsala.

Bakgrund: Vicerektor och prorektor på Lunds universitet, professor i kemisk fysik.

Om att åka forsränningen med övriga universitetstoppen på sista april: "Det är verkligen ett av minnena jag tar med mig. Men prorektor Anders Malmberg var inte på pigg på det, han trodde jag skämtade först".
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!