Överlevandes berättelser viktigare än någonsin

Under söndagen uppmärksammas Förintelsens minnesdag i Uppsala. I takt med att de sista överlevande blir färre har deras avtryck blivit viktigare än någonsin.

Livia Fränkel vid en manifestation mot nazism och rasism på Raoul Wallenbergs torg i september.

Livia Fränkel vid en manifestation mot nazism och rasism på Raoul Wallenbergs torg i september.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Uppsala2019-01-26 20:50

I slutet av andra världskriget kom cirka 10 000 judiska överlevande till Sverige. I dag finns uppskattningsvis 400 kvar i livet, berättar Livia Fränkel, 91, som överlevde förintelselägret Auschwitz.

Hon har tidigare föreläst i Uppsala och skulle ha varit en av talarna när Livets ord ordnar en minneskväll men har fått förhinder.

– Att vi snart inte finns längre, är sorgligt, men det är livets gång. Vi försöker lämna efter oss så mycket dokumentation som bara är möjligt, säger Livia Fränkel.

På Uppsala konsert och kongress arrangeras en minnesstund i samarbete med Uppsala kommun och på Fyrisbiografen visas "De blev våra mödrar" – en dokumentär om Förintelsens överlevande i Uppsala av filmteamet Skaparkraft och författaren Susanne Levin.

Att de överlevandes röster blir färre har betydelse, tror Tommy Ringart, ordförande i föreningen Förintelsens överlevande.

– En av våra viktigaste uppgifter är att bevara minnet genom att berätta ute på skolor och andra sammanhang. Att lyssna på någon som var med ökar förståelsen, säger Tommy Ringart.

Samtidigt föds nya sätt att föra berättelserna vidare på, till exempel av

föreningen Zikaron, som består av judiska ungdomar. De håller vittnesmålen levande genom att återberätta sina mor- och farföräldrars historia ute på skolor.

– I dag finns en växande antisemitism i Europa och i Sverige. Människor mördas för att de är judar i samband med terroristattacker. Det har skett i Paris, Bryssel och i Köpenhamn, säger Tommy Ringart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om