Byggarbetena på tomten drog i gång för fem år sedan. Grunden är gjuten till ett bostadshus och på sina ställen har källarvåningen börjat byggas. Men längre än så kom inte bygget.
För drygt tre år sedan gick det företag som ansvarade för bygget i konkurs. Då beslutade också konkursförvaltaren att bygget skulle avbrytas.
Sedan dess har betongkonstruktionen stått där som en ruin. Runt byggarbetsplatsen står ett fallfärdigt staket uppställt och inne på området har det blivit lite av en sopupplag med träplankor och armeringsjärn.
Nu har entreprenören Fredrik Lindberg och en kompanjon köpt marken och ska fullfölja byggplanerna.
– Vi planerar för ett åttiotal bostadsrätter där. Tanken är inflyttning i slutet av nästa år, säger Fredrik Lindberg till UNT.
Från kommunens sida är man tydlig med att man vill att bygget ska slutföras.
– Det är en bedrövelse att det fått se ut så här så länge på platsen. Från kommunens sida jobbar vi med detta för att något som ska hända på platsen. Vi har förhoppningar och vi följer vad som sker där, säger Andreas Melén, projektledare för exploateringsfrågor på Uppsala kommun.
Bygget består av två etapper. Det nu konkursade byggföretaget hann bygga 51 hyreslägenheter i en första etapp som nu till stor del är uthyrda. De lägenheterna ägs nu av Vernum fastigheter.
Cecilia Safaee är vd för Fastighets AB Hemmaplan som äger Gottsunda centrum.
Hon är även ordförande i Föreningen för Platssamverkan i Gottsunda. Det är en organisation där fastighetsägare och kommunen jobbar ihop för att utveckla Gottsunda.
Hon konstaterar att bygget varit fullt av oklarheter.
– Vi känner till att det byggföretag som drev projektet gick i konkurs. Därefter har bygget varit lite av ett mysterium. Vår förhoppning är att det här byggprojektet blir klart och att det kommer att bidra på ett bra sätt till Gottsundas utveckling, säger hon.
Från kommunens sida genomförs nu också ett socialt hållbarhetsarbete med de byggföretag som är verksamma, och kommer att vara det i framtiden i Gottsunda, med nya byggprojekt.
– Det handlar bland annat om att skapa mötesplatser vid nya bostadsområden. Det kan handla om boulebanor, växthus och design på tvättstugor. Trivs man där man bor så har man lättare möta och umgås med sina grannar. Det skapar trygghet och stärker området, säger Andreas Melén.