Överger planer på influensavaccin

Stuns slutar slåss för en fabrik för influensavaccin i Uppsala. En egen utredning har visat att nationell vaccinproduktion både blir kostsam och osäker. Det är bättre att låta ett stort internationellt läkemedelsbolag sköta tillverkningen. Samtidigt har regeringen handlat upp en vaccingaranti värd en miljard kronor.

Stuns vd Curt Nilsson.

Stuns vd Curt Nilsson.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-11-20 01:04
Stuns ledning redovisade sina slutsatser för organisationens styrelse i september i år.
- Det är en kovändning från vår sida. Men när vi gick ut och propagerade för att en eventuell vaccintillverkning skulle förläggas till Uppsala så var frågan öppen. Det var ett sätt att bevaka våra intressen. Nu har vi själva hunnit utreda det hela och kommit fram till slutsatsen att vi inte tror på egen vaccintillverkning i Sverige, säger Stuns vd Curt Nilsson.

Han anger tre huvudorsaker.
1. Kapaciteten att producera vaccin har ökat dramatiskt hos de stora läkemedelsbolagen och en uppbyggnad av ytterligare kapacitet pågår. Det gör det svårt för en liten svensk tillverkare att kunna konkurrera.
2. Det är svårt att utveckla nya vacciner. Flera stora läkemedelsbolag har misslyckats på senare år. Att lita till att en svensk tillverkare klarar uppgiften innebär en risk för att Sverige inte har fått fram vaccin när det behövs.
3. Påståendet att det skulle vara alltför osäkert att teckna avtal om vaccinproduktion med en utländsk tillverkare stämmer inte. Det skulle vara politiskt omöjligt för ett land inom EU att se till sig själv och säga nej till leverans av vaccin till Sverige i en krissituation.
- USA har redan tecknat sådana avtal med en kanadensisk tillverkare och Tyskland med en tillverkare från Belgien. Sätter man bara upp regler om ett leveranssystem som fungerar så tror vi inte att det blir några problem, säger Curt Nilsson.

Det är vad regeringen just gjort i väntan på att tillverkningsfrågan utreds nationellt. Läkemedelsjätten Glaxo Smith Kline har i en upphandling valts ut som leverantör av 18 miljoner doser vaccin om en influensa-pandemi drabbar Sverige.
- Vaccinet ska produceras i deras fabriker i Tyskland eller Belgien, säger Anders Tegnell vid Socialstyrelsen som skött upphandlingen.
I avtalet, som gäller i tre år, garanterar Glaxo att hålla beredskap för att klara produktionen till Sverige under en pandemi. Socialstyrelsen får en redovisning för hur beredskapen ser ut varje kvartal.

Avtalet garanterar två doser vaccin per person. Anders Tegnell gör bedömningen att Glaxo Smith Kline kommer att behöva 3-4 månader på sig för att få fram 18 miljoner doser.
- Det var det snabbaste avtal vi kunde få. En miljard kronor får Sverige betala om pandemin utbryter. Men det är lite jämfört med de kostnader en pandemi skulle orsaka det svenska samhället om vi stod utan vaccin, säger han.

Fotnot: Stuns är en förkortning av Stiftelsen för utveckling av samverkan mellan universiteten i Uppsala näringsliv och samhälle.
FAKTA Vaccintillverkning i Sverige

Frågan om Sverige ska ha en egen vaccintillverkning är ännu inte avgjord. Socialstyrelsen har i en omvärldsanalys konstaterat att mycket händer på området. Tillverkningskapaciteten ökar samtidigt som forskningen inte gjort de framsteg många hoppats på. Under december ska företaget SBL Vaccin i Stockholm leverera en rapport om förutsättningarna för inhemskt vaccinproduktion.
- Den kommer att ge oss en hel del pusselbitar. Samtidigt är diskussionerna om en gemensam nordisk vaccintillverkning inte avslutade. Om det blir egen tillverkning eller inte är omöjligt att veta i dag, säger Bo Pettersson, departementssekreterare vid socialdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!