Överfullt på Uppsala katthem
Uppsala katthem står fortfarande utan bidrag från kommunen. Nu är det överfullt och föreningen har infört intagningsstopp på grund av bristande ekonomi. Men på kommunen faller ärendet mellan stolarna.
Amos, en av de många katter som tagits om hand av Samvetet i höst.
Foto: Patrik Lundin
Men nu tvingas föreningen säga nej till att ta emot fler på grund av ekonomiska skäl.
Sedan starten 2004 har den ideella föreningen Samvetet, som driver katthemmet, varje år tagit hand om cirka 150 hemlösa katter, mestadels genom jourhem. I år ser den siffran ut att bli långt större. Redan nu har föreningen fått in nära 200 katter, och ytterligare 100 står i kö på att få komma in.
- Det är ovanligt många, vid den här tiden på året brukar det ha lugnat ned sig. Vi får omkring tio samtal och mejl om dagen från människor som hittar katter, och säger att det är lika akut. Folk blir förbannade, ledsna och förtvivlade när vi säger att vi inte kan ta hand om dem, säger föreningens ordförande Cecilia Bergström, som beskriver årets kattsommar som "fullkomligt hysterisk".
Föreningen ser till att katterna får veterinärvård, vilket i snitt kostar 1 600 kronor per katt. Den som sedan vill ta över en katt betalar bara lite mer än hälften av kostnaderna som katthemmet lägger ut. Föreningen har aldrig haft något kommunalt stöd, mer än anställningsstöd från arbetsförmedlingen, utan går runt på bidrag från företag och privatpersoner.
- Flera andra kommuner i landet stödjer sina katthem ekonomiskt. Vi blev lovade 20 000 kronor från Uppsala kommun år 2005, eftersom vi underlättar arbetet för stadens viltvårdare som ansvarar för avlivning. Men vi har fortfarande inte hört något om pengarna, säger Cecilia Bergström som nu skrivit en ny ansökan.
På fritids- och naturvårdsnämnden, som tog emot den förra ansökan, förklarar man att katthemmets begäran avslogs eftersom nämnden inte har ansvar för stöd till verksamheter andra än idrotts- och handikappföreningar. När UNT ringer runt för att ta reda på vem som har ansvar för frågan, hänvisar alla nämndordföranden till varandra.
- Jag tror inte det ligger på mitt bord. De gör ett gott arbete men vi har inte ansvar för att ge bidrag till verksamheter, säger Ali Moulavi (m), ordförande i fritids- och naturvårdsnämnden.
Men Niclas Malmberg (mp), nu ledamot i kommunstyrelsen och före detta ledamot i fritids- och naturvårdsnämnden, håller inte med.
- Det här är deras ansvar, Ali Moulavi gör en felaktig bedömning. Jag är beredd att ta ansvaret om fritids- och naturvårdsnämnden inte mäktar med det men i första hand har de hand om det. Jag ser det som självklart att vi ska ge stöd från kommunens sida. Det handlar inte om stora pengar om vi jämför med andra verksamheter.
Fakta
I Uppsalaområdet finns cirka 2 000 hemlösa katter, lågt räknat.
En okastrerad honkatt kan föda upp emot 120 ungar under sin livstid.
I Uppsalaområdet finns cirka 2 000 hemlösa katter, lågt räknat.
En okastrerad honkatt kan föda upp emot 120 ungar under sin livstid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!