Över tusen Uppsalabor vill hjälpa till i valet

Val Uppsalaborna ska rädda valet i höst. 30 procent fler vallokaler och ändrade regler kräver att fler ställer upp som valförrättare.

Valarbete.

Valarbete.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-03-24 09:00

Kommunen har i månader sökt rekordmånga Uppsalabor som vill jobba som valförrättare. Det gäller både EU-valet i vår och allmänna valen i höst. Sammanlagt behövs 1 000 valförrättare till varje valtillfälle som innefattar förtidsröstning och valdag.

Och gensvaret blev stort. På tisdagen, när valnämndens kansli avslutade ansökningsprocessen, hade 1 100 anmälningar inkommit.

– Det är ett önskvärt antal. Vi behövde väldigt många i år, säger valnämndens sekreterare Sara Hallman.

Många av de sökande vill jobba med båda valen, så från valnämnden känner man att antalet sökande är tillräckligt.

– Det är blandat med alltifrån studenter till pensionärer. Deras bakgrund är väldigt olika, men om man ska hitta en gemensam nämnare så har de ett genuint intresse för den demokratiska processen. Det är viktigt att de har ett hjälpsamt bemötande och är införstådda med vad arbetet handlar om.

Uppsala kommun utökar med 30 procent fler vallokaler i årets val. I kommunens 163 vallokaler ska det finnas som mest sex valförrättare per lokal. Dessutom kan det i stora vallokaler krävas extra rösträknare när resultatet ska fastställas.

Till en början var det få ansökningar och länge fanns det tankar på att krympa antalet valförrättare per lokal. Valnämndens ordförande Key Lundegård (M) tror att det var för tidigt att dra igång rekryteringskampanjen redan i höstas.

– När vi tog nya tag efter årsskiftet började vi få in ansökningar.

Bakgrunden till utökningen av vallokaler är att Uppsala kommun växer. Omkring 160 000 Uppsalabor beräknas vara röstberättigade i år och ingen vallokal ska ansvara för mer än 1 400 invånare.

– Nu är vi nog den kommun som har största tillgängligheten till både förtidsröstning och vallokaler.

Arbetet i vallokalerna har alltid byggt på att allmänheten ställer upp som valförrättare.

– Det är det som Sverige är så unikt med, att vi har vanliga människor som ställer upp, säger Key Lundegård.

Kraven på de sökande är formellt två: man ska ha fyllt 18 år och får inte kandidera till något av de val man ska arbeta med. Det sistnämnda är nytt för i år.

– Det kan rubba förtroendet om det skulle sitta en kommunal pamp i vallokalen. Men det har genom åren varit väldigt få politiker som arbetat som valförrättare.

Varje deltagare får genomgå en kvällskurs och ett test innan man formellt blir godkänd.

Två valdagar

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Den 14 september är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. För Uppsalas del kräver administrationen kring de två valen en budget på cirka tio miljoner kronor. Merparten av dessa pengar används till att ersätta valförrättarna.

Den som tjänstgör som valförrättare får 2 000-2 800 kronor före skatt beroende på ansvarsroll i vallokalen. De extra rösträknarna får 165 kronor per timme. Ersättningen ska, enligt valnämnden, motsvara vad man får vid politiska uppdrag i kommunen. Det största ansvaret läggs på ordförande och vice ordförande som har ordningsansvaret i vallokalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!