I slutet av förra året tecknades ett nytt så kallat medborgarlöfte för 2017 mellan Uppsalapolisen och Uppsala kommun. Syftet med medborgarlöftet är att öka tryggheten, minska brottsligheten och öka uppklarningen av begångna brott med fokus på området kring Resecentrum.
Till och med den sista augusti i år hade 1 115 polisingripanden gjorts inom ramen för medborgarlöftet, det är 15 procent fler jämfört med samma period i fjol. Totalt har 212 personer frihetsberövats hittills i år, det är 10 procent fler jämfört med samma period i fjol.
– Det handlar nästan uteslutande om gripanden för narkotika, tillgrepp och våld. Vi ser en rejäl ökning av antalet gripna misstänkta för narkotikabrott jämfört med året innan, ett område där vi satsat särskilt, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef på Uppsalapolisen.
Polisen ska även ha lyckats driva bort vad man kallar kriminella gänggrupperingar. Under årets första åtta månader har polisen koncentrerat sina resurser till Resecentrum.
– Under den tid då vi inte har vanliga jobb som kommer in genom linjeverksamheten har vi verkligen försökt hålla oss på Resecentrum. Det här är ett medborgarlöfte, en plats där väldigt många människor rör sig, och en så kallad "hot spot", en samlingsplats även för kriminella där många brott begås, säger Jale Poljarevius.
LÄS MER: Facit efter polisens tredje insats vid Resecentrum
Inom ramen för medborgarlöftet har polisen åtagit sig att under 2017 göra sex stycken "riktade insatser". Hittills har fyra stycken genomförs och en femte kommer att genomföras inom en snar framtid. Under året har även insatserna med övervakningskameror på Resecentrum och patrullerande trygghetsvakter i centrala Uppsala fortsatt.
– Jag vill påstå att det är ett bättre läge på Resecentrum nu jämfört med i fjol, men samtidigt är mycket oklart. Det tillkommer nya aktörer som begår brott och det är fortsatt hårt arbete som vaknas, säger Jale Poljarevius och fortsätter:
– Det är fina siffror men de poliser som arbetar med att åstadkomma de här siffrorna är trötta, utmattade och blir färre. Sorgligt nog ser jag en nio procentig minskning av antal poliser i yttre tjänst i år.
Vad beror det på?
– Många slutar och när nya poliser rekryteras prioriterar man att fylla på med poliser på högre nivå än lokalpolisnivå, säger Jale Poljarevius.
LÄS MER: 124 ingripanden i Stadsparken för de nya ordningsvakterna
Tidigare i veckan genomfördes en ny så kallad medborgardialog vid Resecentrum då Uppsalaborna själva fick svara på hur de upplever miljön. En liknande dialog genomfördes för nästan exakt ett år sedan och nu ska resultaten analyseras. Men enligt Jale Poljarevius är arbetet med trygghetsskapande åtgärder långt ifrån klart.
– Framöver kommer vi att genomföra fler riktade insatser, precis som vi har lovat. Vi ska också samarbeta ännu mer med Uppsala kommun och utvärdera övervakningskamerorna och se vad de har gett och om det behövs fler. Även projektet med ordningsvakter, som jag anser haft god effekt för ordningsläget och tryggheten, ska utvärderas om ett par månader. Men arbetet med tryggheten är långt ifrån färdigt. Det krävs noga bevakning även fortsättningsvis, säger Jale Poljarevius.