Över 30 miljoner i skulder för SGE

8 miljoner i skatteskulder och över 26 miljoner i skulder till leverantörer. Så ser resultatet ut för konkursade byggbolaget SGE Construction.

Konkursförvaltaren har ansökt hos tillsynsmyndigheten för konkurser vid Kronofogdemyndigheten om att få ta in en extern revisor för att reda ut SGE-härvan.

Konkursförvaltaren har ansökt hos tillsynsmyndigheten för konkurser vid Kronofogdemyndigheten om att få ta in en extern revisor för att reda ut SGE-härvan.

Foto: Montage/UNT arkiv/TT

Uppsala2019-12-03 18:30

Just nu försöker konkursförvaltaren Jonas Reiner reda ut härvan i det omskrivna Enköpingsbolaget SGE Construction. I höstas begärdes bolaget i konkurs. Men efter att ha gått igenom bokföringen är hans frågetecken många. Nu har han kopplat in ekonomisk expertis för att granska räkenskaperna.

– Det är väldigt rörigt i den här konkursen. Därför har jag utnyttjat möjligheten att anlita en extern revisor. Vi vill förstå vad som hänt och ta reda på om bolaget följt lagen.

Kan det finnas misstanke om brott? 

– Det är alldeles för tidigt att säga, säger Jonas Reiner.

I den så kallade konkursbouppteckning som Jonas Reiner sammanställt framgår att SGE har skulder på över 26 miljoner kronor till en lång rad olika företag, personer och myndigheter. Dessutom har bolaget skatteskulder på 7,9 miljoner kronor.

Men bolagets företrädare uppger sig dock sakna insikt om bokföringen. I stället hänvisar de i konkursutredningen till en företrädare för ett helt annat bolag, Uppsalabaserade Systemhus. Vi har i flera artiklar berättat om de många turerna runt de här två bolagen, bland annat om misstankar om fiffel med statliga lönegarantier och om en polisrazzia av ekobrottsmyndigheten. 

Turerna är svåra att hänga med i även för de småföretag som hoppas kunna få igen pengar från SGE. 

– Jag har anlitat en advokat och försöker att släppa det här. Det suger så mycket energi. Men jag tror aldrig att jag får se några pengar, säger en företagare i hantverksbranschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!