Sju personer har redan slagit i övertidstaket i år på 200 timmar. Det är så mycket övertid man får arbeta på ett helt år. Det rör sig om en sjuksköterska, tre undersköterskor, en specialistläkare och två biomedicinska analytiker.
Men med tanke på rådande pandemi kan det låta lågt. Det är för att Akademiska sjukhuset gått in i krisläge i två omgångar i år – en under andra vågen av covid vid årsskiftet och en andra gång under den pågående tredje vågen.Kirslägesavtalet innebär att man jobbar uppåt 50 procent längre arbetsveckor mot att man får ungefär dubbel lön jämfört med det vanliga.
Genom att ingå i krislägesavtal rundgår sjukhuset övertidsgränsen på 200 timmar för över 200 vårdgivare i de viktigaste personalgrupperna. Framförallt är det intensivvårdspersonal som påverkats av avtalet och som alltså kan jobba betydligt mer än de anvisade 200 timmarna.
–I slutet på april hade 114 sjuksköterskor, 104 undersköterskor samt 35 läkare anvisats arbete på krislägesavtalet i olika perioder, säger Anna Wadenhov
Det sliter hårt på personalen men har varit ett nödvändigt ont för att täcka upp den stora vårdtyngden som pandemin inneburit.
– Vad gäller krislägesavtalet så arbetar vi för att kunna inaktivera avtalet så snart som möjligt. Tyvärr är belastningen avseende covid på IVA/IMA fortsatt hög, detta trots att det totala antalet patienter med covid-19 minskar, säger Anna Wadenhov som är sjukhusets HR-direktör, till UNT.